PowerPoint wordt vaak geassocieerd met stoffig en niet al modern. Iedereen kent de presentaties met veel bulletpoints, heel veel teksten en schema’s die wel op de slide staan, maar voor niemand te lezen zijn.  Het zijn de typische presentaties waarbij je als publiek verveeld raakt en in het ergste geval zelfs in slaap valt. 

Wij, van PPT Solutions, willen je laten zien dat een PowerPoint presentatie helemaal niet saai hoef te zijn, maar dat het programma vaak niet goed wordt gebruikt of mensen niet weten hoe je het moet gebruiken. Hieronder alvast een voorbeeldvideo om te laten zien dat PowerPoint meer biedt dan je verwacht. 

Bekijk hieronder de bedrijfspresentatie die is gemaakt voor de NS.

Is je beeld van PowerPoint al veranderd na het bekijken van de video? Het programma zit boordevol tools. Alleen hoe ga je er mee om en wat gebruik je van deze tools. Wij geven vijf tips die je gaan helpen om een indrukwekkende presentatie te maken!

1. Animaties
Vaak wordt een animatie gebruikt omdat het er “leuk” uitziet en degene wil laten zien dat hij of zij veel tools kan vinden in PowerPoint. De animatie-tab in PowerPoint heeft er voor gezorgd dat er al veel lelijke presentaties zijn ontstaan. Teksten die stuiterend in beeld komen of afbeeldingen die knipperen, gebruik dit liever niet! Animaties kunnen erg afleiden van het verhaal dat je wilt overbrengen. Gebruik animaties om jouw verhaal te ondersteunen. Neem je publiek mee in jouw verhaal en laat gedoseerd en op een rustige manier teksten of afbeeldingen één voor één verschijnen op de slide.

Zie hieronder de beruchte animatietab.

animatie tab

2. Vervang de bulletpoint
Een slide met heel veel bulletpoints en heel veel tekst komt je waarschijnlijk bekend voor. En je hebt jezelf er vast ook wel eens schuldig aan gemaakt. Tijdens het presenteren sta je de zinnen op te lezen en het publiek leest lekker met je mee. Inspirerend? Het antwoord is simpel: Nee! Door dat het publiek de slides gaat lezen, zijn ze afgeleid van jouw verhaal en ben je ze snel kwijt. De aandacht terug winnen is al bijna niet meer mogelijk.

Als je jouw verhaal goed voorbereid heb je niet veel tekst nodig. Wij raden aan om jouw teksten en bulletpoints visueel te maken. Op deze manier neem je de bezoeker mee in het verhaal dat je wilt vertellen. 

Links een slide met veel bulletpoints en veel teksten, rechts een slide met infographics.

tekstvsinfographic

3. Beeldmateriaal
Goede foto’s zijn essentieel voor een indrukwekkende PowerPoint presentatie. Presentaties waarin foto’s staan die zoveel mogelijk zelf zijn genomen, maken het verhaal persoonlijk. Indien je zelf geen goede foto’s beschikbaar hebt, dan kun je via Google search heel veel foto’s vinden, maar de kwaliteit laat nog al eens te wensen over. Het is natuurlijk het beste om zelf mooie afbeeldingen te maken en deze aan de presentatie toe te voegen, maar als je deze niet hebt, kun je de presentatie met stockfoto’s vullen.

Klik hier om naar de 10 beste stockfoto’s te gaan.

4. Het formaat presentatie
Een hele lange tijd werden presentaties gemaakt op beeldformaat 4:3. Schermen en beamers konden meestal ook alleen dat formaat goed afspelen. De laatste jaren hebben we veel meer te maken met breedbeeld schermen. Dat heeft er voor gezorgd dat je in PowerPoint ook kunt switchen naar een beeldformaat van 16:9. Daardoor heb je niet alleen meer ruimte op de slides, maar het ziet er ook nog eens veel beter uit. Je kunt de dia grootte instellen door naar de tab Ontwerpen te gaan en dan kun je bij Diagrootte kiezen tussen de twee opties.

verschil diagrootte in PowerPoint

5. Mock-up gebruiken
In veel presentaties worden screenshots of complexe schema’s geplaatst. Dit is vaak een uitdaging, omdat de slides al snel druk en onoverzichtelijk worden. Je kunt dit eenvoudig oplossen door het gebruik van een mock-up.

Je plaatst bijvoorbeeld een foto van een laptop en daarin een screenshot van het complexe schema. Als je op de afbeelding klikt, dan wordt deze vergroot weergegeven, zodat je de informatie duidelijk aan je publiek kunt laten zien. Een mock-up zorgt er niet alleen voor dat je informatie beter laat zien, maar de slide ziet er grafisch ook nog eens mooier uit.

Zelf een mock-up maken? Bekijk hier de handleiding om zelf eenvoudig een mock-up te maken.

Meer informatie over indrukwekkende PowerPoint presentaties? Ga dan naar www.pptsolutions.nl

#AnnicAd