Voor het blad Marie Claire schrijf ik een maandelijkse column, hierin deel ik mijn vijf ultieme carrièretips. Deze deel ik ook op mijn website Annicvw.com. Hierbij mijn vijf gouden tips op het gebied van branding…

1. Branding is hot
Branding is misschien wel één van de belangrijkste topics in je carrière en is vooral as we speak hot! Het maakt niet uit of je ondernemer bent. Branding voor een bedrijf is natuurlijk al zo oud als de weg naar Rome, maar personal branding is he-le-maal van dit moment. Hoe dat werkt? Kijk eens naar bloggers, bn’ers, maar ook modellen op social media, ze geven een kijkje in hun leven en daardoor bouwen ze, soms onbedoeld, aan hun brand.

2. Wie ben jij eigenlijk?
Het klinkt als een hele zware vraag, maar het is wel een belangrijke vraag om aan jezelf te stellen. Wie ben jij nou eigenlijk? Waar sta je voor? Wat wil je uitstralen? Wat zijn nou jouw unique selling points? Door mijn nieuwe website Annicvw.com, ben ik nog nooit zoveel met deze vraag bezig geweest. Vooral omdat deze site mijn naam draagt en dus super persoonlijk is. Wie ben ik en waar sta ik voor? Met welke merken en of personen werk ik wel samen en met welke niet? In ons marketingplan heb ik samen met mijn site manager alles van A tot Z uitgeschreven en kunnen we inmiddels op al deze vragen antwoord geven. Maar het is en blijft een ongoing process.

“Het klinkt als een hele zware vraag, maar wie ben jij nou eigenlijk?”

3. Zie jezelf als merk
Nu hoor ik je denken, ik als merk? Hoezo? Als je eenmaal hebt vastgesteld wie je bent en waar je voor staat kun je jezelf veel beter verkopen tijdens het solliciteren. Je kunt dit zo groot en zo klein maken als je zelf wil, maar begin bijvoorbeeld eens met kritisch te kijken naar jouw c.v. Ik heb in de afgelopen jaren honderden (en dan overdrijf ik niet) c.v.’s voorbij zien komen. Vaak standaard en niet goed over nagedacht. Echt een gemist kans als je het mij vraagt.

4. Begrijp je doelgroep
Als je dan hebt vastgesteld wie jij zelf bent of waar je bedrijf voor staat is de volgende stap om je doelgroep te bepalen. Past die doelgroep wel bij jou en/of je bedrijf? Met mijn eerste website I Love Fashion News.com die ik 6 jaar geleden begon richtte we ons op een hele brede doelgroep. “Massa is kassa was mijn motto”. Maar nu ik 6 jaar verder ben en dus ook 6 jaar ouder richt ik mij met mijn nieuwe website op een hele andere doelgroep. Niet meer zo breed mogelijk, maar met een gerichte doelgroep; vrouwen tussen de 27 en 42 jaar. Dat betekent uiteraard niet dat mensen buiten de doelgroep niet de website leuk kunnen vinden.

“Massa is kassa was mijn motto”

5. Social media
Social media is voor mij het ultieme kanaal om te gebruiken voor branding. Hier bepaal ik hoe ik wil dat mensen mij zien. Kijk bijvoorbeeld eens naar jouw LinkedIn pagina. Is jouw profiel foto representatief en staat deze foto voor wat je wil uitstralen? Maar ook je andere social media kanalen zijn natuurlijk belangrijk. Zoveel mensen, zoveel smaken dus je kan het nooit iedereen aanspreken, maar ik vind het vooral belangrijk dat als je naar deze kanalen kijkt echt jezelf ziet, jouw talenten en unique selling points naar voren komen.

Dus, branding it is! ;-)

Elke maand vind je weer een nieuwe column in Marie Claire. Ik ben benieuwd, heb jij nog een goeie branding tip? Of welke tip vind jij het beste van deze vijf? Laat het mij hieronder in een reactie weten.

Beeld: Reneé Streefkerk