Dit heb jij vast ook meegemaakt: Je hebt een afspraak met je klant/opdrachtgever/collega waar je al meerdere keren heel prettig contact mee hebt gehad. Je hebt elkaar al een aantal keren telefonisch of online gesproken en dan IEWWWWWW krijg je een hartverzakking. Je ontmoet elkaar in het ‘echt’. Wat een domper. Die vlotte hippe marketing goeroe blijkt een grijze muis te zijn met een charisma van min tien en een slap zweterig handje. Die samenwerking zie jij echt niet meer zitten.

“Die vlotte hippe marketing goeroe blijkt een grijze muis te zijn met een charisma van min tien en een slap zweterig handje”

Tegenwoordig doet iedereen zich online ge-wel-dig groot, mooi en knap voor. Totdat jij ze in real life tegenkomt. Het is door de huidige tools immers makkelijk om onszelf mooier (filtertje te veel) of met een prachtig aangedikt verhaal te laten zien dan in real life. Misschien heb jij hier zelf ook een blinde vlek voor gecreëerd en heb jij je jezelf en je merk ‘ik’ net even te perfect neergezet. Zonde! Want hierdoor verlies jij je identiteit. En jouw identiteit maakt je uniek en onderscheidt je van de massa. Dus het is hoogtijd voor de check! Stel jezelf de vraag: Matcht mijn URL met mijn IRL? 

“Stel jezelf de vraag: Matcht mijn URL met mijn IRL?”

De afgelopen jaren zijn verschillende mensen met wie ik heb mogen samenwerken blijven hangen in mijn gedachten. Het zijn de mensen die anders zijn dan anderen. Ze durven zichzelf te zijn, hebben charisma en geven je energie. De echte toppers waren de mensen waarvan ik na een ontmoeting “in real life” nog meer onder de indruk was dan daarvoor. Ze verrasten mij door de manier waarop zij zichzelf presenteerden en hoe zij waren als mens: de IRL overtrof de URL :)

Bij het bouwen van jouw personal brand moet je imago, hoe anderen jou dus zien, overeenkomen met je identiteit. Je identiteit is hoe je echt bent. Jouw imago maak je niet zelf, dat is het gevoel dat mensen bij jou hebben. Jouw imago wordt bepaald door de emotie die je bij mensen teweeg brengt. Het gevoel krijgen ze door wat ze gelezen hebben over je, een klant die iets bij je heeft gekocht of door je inspirerende posts op social media. Je kunt je imago beïnvloeden door een herkenbare communicatie en presentatiestijl en de strategie waarmee je jezelf wenst te profileren.

“Zorg dat je mensen blijft verrassen en doe je niet beter voor dan dat je bent”

TIP: Save the best for lest
Zorg dat je mensen blijft verrassen en doe je niet beter voor dan dat je bent. Het is best spannend om jezelf zo bloot te geven online. Het is immers makkelijk om jezelf te verschuilen achter een filter of geweldig verhaal. Toch gaat het je veel meer brengen als je URL in balans is met je IRL. 

Durf jezelf te zijn! 

Succes! Liefs, Nynke

Tekst en beeld: Nynke Kuijpers