“Hoe zorg jij voor een goede balans tussen werk en privé?” Dit wordt zó vaak aan mij gevraagd. Degene die mijn boek hebben gelezen weten dat ik begin 2014 overwerkt ben geweest. Geen fijne tijd en reden genoeg om mijn leven rigoureus om te gooien. Deze vijf punten hebben mij geholpen om eindelijk die balans te vinden…

1. De helikopter view
Bekijk regelmatig en kritisch van een afstand, de helikopter view, wat je nu precies doet op een dag. Toen ik overwerkt raakte en een maand thuis zat, merkte ik dat er binnen mijn bedrijf niks veranderde en mijn bedrijf dus stond als een huis. “Hoe kan dat?!” dacht ik. Wat doe ik nou eigenlijk de hele dag? Ik ben daardoor veel efficiënter gaan werken. Ook nam ik mijn medewerkers vaak werk uit handen en zei op alles “ja”. Het gevolg hiervan was dat er taken op mijn bord lagen die eigenlijk mijn taken niet waren.

2. Het overzicht
Sinds ik overwerkt ben geweest ligt de focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit. We schrijven op I Love Fashion News bijvoorbeeld veel minder artikelen, wat de werkdruk behoorlijk vermindert. Ik stel nu ook minder ambitieuze doelen. Als je een duidelijk plan hebt met duidelijke doelen, is het makkelijker “nee” zeggen tegen wat niet nodig is of wat je niet dichter bij je doel brengt.

“Sinds ik overwerkt ben geweest ligt de focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit.”

3. Leuke dingen doen
Etentjes met vrienden, een weekend weg met mijn vriend; het laadt me op en daarna heb ik weer ruimte in mijn hoofd. Het klinkt misschien stom, maar een paar jaar geleden had ik geen sociaal leven. Ik werkte echt 24/7 en was alleen maar bezig met I Love Fashion News. Dat is nu écht totaal anders. Ik ga op vakantie, laatste keer zelfs 3 (!) weken, ik ga weekendjes weg en geniet veel meer van de mensen om mij heen.

4. Wanneer wel en wanneer niet?
Ik werk niet meer ‘s avonds en in het weekend én ik werk part-time. Ja echt, je gelooft het misschien niet, maar het is echt zo. Ik ben elke woensdag vrij en om de week op vrijdag en I LOVE IT! Dit zijn echt een hele strenge regels die ik absoluut niet mag breken. Behalve de afgelopen maand toen ik zo druk was met Annicvw.com. ;-) Maar sinds ik deze regels echt naleef, slaap ik beter en voel ik me helderder in mijn hoofd.

5. Wat is nou écht belangrijk?
Ambitie, geld verdienen, het is geweldig en verslavend, maar als ik later terugkijk op mijn leven, wil ik denken aan al die fijne momenten die ik heb doorgebracht met mensen die mij dierbaar zijn. Ik heb acht jaar lang keihard gewerkt, maar die tijd ligt (voorlopig) achter mij.

Ik ben heel erg benieuwd of je iets aan deze tips hebt. Als jij een een goeie tip hebt voor mij en onze bezoekers zou ik het super leuk vinden als je ‘m hieronder wil delen in een reactie.