Mijn bureau lag vroeger altijd vol bezaaid met gefaalde to do lijstjes en gemiste deadlines. Toen ik meer vrije tijd wilde besloot ik dat het zo wel mooi was geweest. Ik moest een pro worden in plannen! Het afgelopen jaar heb ik flink mijn best gedaan, uitgevonden wat wel en wat niet werkt en zo heb ik mijn top vijf planning tips voor jullie verzameld:

  1. Begin met weekplanningen: Vroeger maakte ik dagplanningen en dacht ik niet na over de rest van de week. Dit werkte niet voor mij. Als freelancer ziet mijn werkdag er niet altijd hetzelfde uit. De ene dag werk ik uren op kantoor terwijl ik de andere dag soms wel van 9 tot 5 in meetings zit.
    Ik begin met twee lege bladzijdes in mijn notitieboekje en schrijf daar de vijf werkdagen van de week op. Vervolgens check ik mijn Google Agenda en schrijf al mijn meetings op zodat ik weet hoeveel kantooruren ik overhoud. Als laatste check ik alle projecten waar ik aan werk en verdeel ik die over de 5 werkdagen.
  2. Plan pauzes: Niets is zo onproductief als 12 uur in één stuk door werken! Ik schrijf altijd in tijd marges en blokken met pauzes, zeker wanneer ik een hele dag op kantoor ga werken. Soms kook ik zelfs een pasta of iets anders voor lunch of ga ik op koffiedate met een vriendin als break. Het nemen van pauzes zal je helpen met het verhogen van je productiviteit.
  3. Beloon jezelf: Dit klinkt waarschijnlijk freaky maar mijn favoriete ding om te doen nadat ik een taak af heb is het pakken van een roze marker en de taak te markeren. Deze ‘beloning’ zorgt ervoor dat ik gemotiveerd raak om meer af te krijgen.
  4. Begin met de dingen waar je tegenop ziet: Financiële zaken zette ik vroeger altijd onderaan mijn lijstje. Al het andere was zogenaamd belangrijker waardoor ik nooit toe kwam aan mijn administratie. Begin met de minder leuke dingen zodat je die al af kan vinken en niet met een schuldgevoel de dag door hoeft te gaan!
  5. Wees realistisch: Ik heb zelf nogal moeite met het feit dat er echt niet meer dan 24 uur in een dag zitten. Een tip die ik ooit kreeg is dat je bij alles van je to do lijstje wat je gedaan hebt, erbij opschrijft hoeveel tijd je er aan kwijt was. Als je dit eenmaal een hele week hebt gedaan krijg je een realistisch idee van hoeveel je op een dag kunt verwachten van jezelf. Ik plan liever ruim zodat ik heel productief ben dan dat ik mijn dagen overplan.

Dit waren mijn tips! Ik hoop dat je er iets aan hebt. Ik vind het altijd interessant hoe anderen werken met hun to do lijstjes en planningen dus als je nog aanvullende tips hebt laat ze dan alsjeblieft achter bij de comments!

Tekst: Noor de Groot