Het maakt niet uit wat je doet, maar wat je ook doet, doe het vol zelfvertrouwen. Is dat net zoiets als fake it til you make it? Nee, maar zelfvertrouwen is een belangrijke factor bij het werken aan je carrière. Als je gelooft dat je een geweldige baan kunt krijgen, dan kan het zo maar werkelijkheid worden. Dat staat echt niet alleen in The Secret. Kan iemand zijn eigen zelfvertrouwen voeden? Forbes Magazine zegt daarover: “Met de juiste begeleiding en grote inzet, kan iedereen zelfverzekerder worden.” Hoe dan, wil je vast weten, nou, dát lees je hieronder.

1. Kijk eerlijk naar jezelf in de spiegel
Herken het verschil tussen ‘nep’ en zelfvertrouwen. Dat laatste krijg je door succes te behalen in je werk. Maar wees zelfbewust. Als je zelfvertrouwen je capaciteiten overstijgt, kán dat voor arrogantie worden aangezien.

2. Zeg nee
Onderzoek wijst uit dat hoe moeilijker je het vindt om nee te zeggen, hoe groter de kans is dat je stress, depressie en oververmoeidheid ervaart. Ga maar na, soms moet je stevig in je schoenen staan om nee te durven zeggen.

‘Bescherm je belangen en durf voor je mening uit te komen’

3. Zoek een mentor
Niets is fijner dan iemand die jouw talenten waardeert en stimuleert. Een schouderklopje van iemand die jou coacht kan een geweldige boost geven aan je zelfvertrouwen.

4. Dress for success
Als jij je kleedt alsof je de wereld aankunt en durft te stralen, geloof je veel meer in je eigen kracht. Hoe beter je je voelt, hoe meer je dat uitstraalt.

5. Wees assertief maar niet agressief
Agressie is een emotie die vaak voortkomt uit onzekerheid, want de aanval is soms de beste verdediging. Eigenlijk dus niet, want het werkt gewoon in je nadeel. Assertief zijn is dan een beter idee. Bescherm je belangen en durf voor je mening uit te komen, zonder dat dit gemeen of in your face is.

Wanneer voel jij je wel eens onzeker?

Beeld: Renée Streefkerk Fotografie