Het kriebelt! Je hebt het wel gezien op je werk, dus tijd voor een nieuwe baan. Maar hoe onderscheid je jezelf tussen die honderden anderen? Onze Nynke heeft al tips gegeven voor een killer CV en met deze tips voor een goede brief, zorg je ervoor dat jij een geweldige eerste indruk maakt!

1. De eerste klap is een daalder waard
Het doel van een sollicitatiebrief is simpel: je wilt laten zien wie je bent. Dat is ook precies ook wat je nieuwe baas van je wil weten: wat maakt jou bijzonder? Een perfecte manier om jezelf te laten zien, is de opening van je brief. De meeste openingen zijn slaapverwekkend:

‘Ik zag uw vacature bij X en wilde meteen solliciteren, want deze functie is me op het lijf geschreven.

Stop! Nooit (meer) doen, want je bent meteen ‘een van de velen’. Door te origineel te openen, maak je een statement. Kies bijvoorbeeld voor een anekdote over jezelf (in relatie tot het bedrijf of een gevraagde eigenschap) of geef je mening over een actuele situatie in relatie tot het bedrijf (zo laat je zien dat je op de hoogte bent van wat er speelt).

2. Show, don’t tell: laat jezelf zien
Ik ben ‘assertief’, ‘creatief’, ‘spontaan’ en ‘accuraat’. Tsja, dat zeggen ze allemaal, maar waar blijkt dat uit? In plaats van het opsommen van containerbegrippen, kun je beter twee of drie goede eigenschappen van jezelf belichten en die ook inhoud geven. Je komt immers veel krachtiger over als je daadwerkelijk een spontane anekdote beschrijft waarin je assertief was, een creatieve draai aan je tekst geeft en er geen spelfouten in achterlaat. Hou het niet bij loze woorden, laat het meteen zien!

3. Schrijf niet de vacature of je CV over
Deze tip is kort en simpel, maar gaat vaak mis in brieven: je brief is bedoeld als aanvulling op je CV, zorg er dan ook voor dat je die niet herhaalt. Zie je CV als ‘je paspoort’ en de brief als ‘een ontmoeting met jouwzelf’. Voor een werkgever is dat laatste veel interessanter dan dat lijstje met diploma’s en ervaring.

4. Verdiep je in het bedrijf en voeg waarde toe

En dan misschien nog wel de belangrijkste: laat duidelijk in je brief zien waarom je bij dit bedrijf en op deze functie solliciteert. Het ergste wat je kunt doen, is een ‘algemene’ brief maken waarin je alleen de naam van de functie en het bedrijf aanpast. Zorg voor maatwerk. Doe je huiswerk, laat zien dat je je in het bedrijf hebt verdiept, weet wat er speelt en laat op basis van jouw eerdere ervaring zien wat je voor hen komt toevoegen. Simpel gezegd: welk probleem los jij op en hoe ga je dat doen? Door je toegevoegde waarde te laten zien, geef je alvast een kijkje in jullie gezamenlijke toekomst.

5. Solliciteer selectief
Is een sollicitatiebrief schrijven moeilijk? Nee, maar het kost wel tijd en moeite. Raffel het daarom niet af, denk goed na over je wat je wilt vertellen en durf tijd en energie in je brief te steken. Je kunt beter selectief solliciteren en het goed doen dan op alles schrijven dat je wel interessant lijkt, zonder je goed in het bedrijf te verdiepen.

Succes!

Tekst: Joyce Spijker