Je denkt dat toegewijd werken gemakkelijk wordt als je je droombaan vindt of ondernemer wordt…helaas, niks van waar: je concentreren op je werk is in 2017 moeilijker dan ooit. We worden constant afgeleid: appjes, mails, die vinger die onbewust steeds Facebook aanklikt als je het even niet meer weet, een collega die aan je bureau staat en NU antwoord wilt. Niet handig, want je moet natuurlijk ook je werk doen. Met deze tips wordt het al iets makkelijker.

“Pas na 20 minuten komen je hersenen in die productieve flow die je nodig hebt om moeilijk werk te verrichten”

1. Plan je denkwerk in

Werken aan een offerte, een dossier voor een cliënt, je belastingaangifte, een cursus die je moet maken: het zijn allemaal precieze werkjes waar je geen afleiding bij kan gebruiken. En het duurt vaak ook nog eens langer dan gepland als je afgeleid wordt. Plan je ‘deep work’, de moeilijke taken dus, in je agenda in en reserveer daar een blok tijd voor: niet af en toe tussendoor 10 minuten dat samen een uur vormt, maar een uur achter elkaar. Pas na 20 minuten komen je hersenen in die productieve flow die je nodig hebt om moeilijk werk te verrichten. Plan dus en laat je in de tussentijd niet verleiden om andere dingen voorrang te geven, want dan kun je net zo goed weer opnieuw beginnen.

2. Leg een kladblok naast je laptop

Werk je op een laptop of pc, zorg er dan voor dat je alleen het scherm open hebt waar je in werkt. Is dat Word, dan is alleen Word geopend en niet ook Facebook, Excell, je to do lijst of Youtube. Word, that’s it. Natuurlijk krijg je gedurende je werk ideeën. Misschien denk je opeens aan een taak die je moet vergeten, is er iets dat je moet opzoeken om je bestand compleet te maken of herinner je je dat je iemand moet terugbellen. Schrijf die gedachten op in een kladblokje naast je laptop en laat het daarbij. Keer direct terug naar je scherm en bewaar die gedachten die je nu op je kladblok kort hebt vastgelegd voor later. Zo voorkom je dat je tijdens het maken van een offerte opeens iemand een mailtje stuurt en vervolgens een uur bezig bent met ingekomen emails ‘die ook nog even moeten’.

“We zijn honderden keren per dag online, de momenten waarop we ons laten verleiden om even iets te checken online zijn ontelbaar”

3. Ga Cold Turkey: blokkeer internet

We zijn honderden keren per dag online. Geloof je het niet? Monitor het maar eens, de momenten waarop we ons laten verleiden om even iets te checken online zijn ontelbaar. Gelukkig is er een oplossing: Cold Turkey. Dit programma kun je gratis downloaden. Je maakt een lijst van ‘verleidelijke websites’ aan die je voor een bepaalde tijd wilt blokkeren en voilà: iedere keer dat je er onbewust naartoe surft, krijg je een inspirerend citaat te zien in plaats van kattenvideo’s of nieuws dat je uit je concentratie haalt. Vind je het moeilijk om deze keuze dagelijks te maken, dan kun je ook voor de betaalde versie kiezen (eenmalig bedrag) waarin je alvast vooruit kan plannen. Zo zijn mijn ochtenden tussen 10.00 en 12.00 uur bedoeld voor schrijven, dus dan gaat mijn laptop iedere werkdag automatisch de blokkeerstand in, zodat ik niet in de verleiding kom een dag over te slaan.

4. Gooi je smartphone het raam uit

Nou ja, niet letterlijk natuurlijk, maar de problemen die je met je laptop of pc hebt, heb je ook met je smartphone. Hoe vaak heb je dat ding niet automatisch in handen? Een betere optie is om je telefoon op bepaalde momenten uit of op stil te zetten. Vind je dat te drastisch, leg hem dan in een andere kamer. Wat ook helpt is om hem in bewaring te geven bij je partner of huisgenootje, zodat je er gemakkelijker afblijft. Bang dat je een belangrijk telefoontje mist? Kies dan voor de ‘niet storen’-stand en zet de belangrijke leveranciers, opdrachtgevers etc. in de veilige lijst, zodat je telefoontjes en berichten op belangrijkheid worden gefilterd en je niet onnodig wordt gestoord.

“Moeilijk werk kun je het best doen op het moment dat jij het meest fit bent, dus deel je dag eens anders in”

5. Experimenteer en vind je productiefste momenten
Sta je voor dag en dauw naast je bed te trappelen of heb je ’s ochtends wat meer tijd nodig om op gang te komen? Ben je ’s middags op je best of ’s avonds? Die vragen kun je alleen zelf beantwoorden. Moeilijk werk kun je het best doen op het moment dat jij het meest fit bent, dus deel je dag eens anders in. Ik heb ’s ochtends even nodig om op gang te komen, dus doe eerst een paar makkelijke taken (geen email, voor je het weet ben je uren verder!) voor ik aan iets moeilijks begin. De moeilijke taak plan ik wel voor de lunch, dan heb ik de hele middag het gevoel dat ik al iets belangrijks heb gedaan en kan ik dan meters maken met andere taken. Maar dat is dus voor iedereen verschillend. Productiever zijn? Pas je werkdag (voor zover dat gaat) dan vooral aan op je bioritme. Succes gegarandeerd!

Tekst en beeld: Joyce Spijker