Twee maanden geleden introduceerde Annic op de redactie het thuiswerken. Soms vanuit ons kantoor en soms dus vanuit huis. Het is een interessante transitie waar we even aan moesten wennen, maar die wel degelijk voordelen kent! Je kunt altijd en overal werken, je kunt gewoon even sporten tussendoor als je daar zin in hebt maar vooral: je hoeft niet te reizen!

Er zijn ook nadelen. Je mist een sparringsmaatje en soms is het moeilijk om een gezonde balans te vinden tussen werk en privé. Het belangrijkste om met succes thuis te werken, is dat je discipline hebt. Wat is nog meer van belang? Dit zijn onze negen tips.

1. Creëer een werkplek
Als jij een aparte werkplek hebt in je huis, zijn wij jaloers! Maak van deze plek écht een kantoor. Een mooi bureau, een goede stoel en alle nodige accessoires. Als je in deze kamer bent, werk je en alleen dat. Ga niet in je thuiskantoor zitten lezen.

Als je niet het geluk hebt van een extra kamer, dan is het wel zo fijn een ruimte daarvoor in gebruik te nemen. Een kleine hoek van je woonkamer, of een werkstation op je keukentafel. Wel belangrijk om na je werk alles op te ruimen zodat je je werk dan ook echt los kunt laten. Haal de kaarsen en andere woonaccessoires van tafel en zet ze als je klaar bent weer terug.

Niet gezond mensen!’

2. Zorg voor routine
Als je productief en efficient wilt zijn, moet je proberen een routine te hanteren die lijkt op een werkdag op kantoor. Sta op op de normale tijd, ga douchen, aankleden, make-upje, etc. En als je altijd luncht om 12.30 uur, doe je dat thuis ook. Want de hele dag in je pyjama werken is ook niet echt prettig, toch?

3. Neem de tijd op
Een grote uitdaging is om niet teveel te werken. Het is zo makkelijk om altijd aan het werk te zijn vanuit huis; overdag, ‘s avonds en in het weekend. Niet gezond mensen! Dus als je normaal gesproken acht uur per dag werkt, doe je dat thuis ook.

4. Maak afspraken
Plan je zakelijke afspraken buitenshuis. Ga ergens werken waar ze wifi hebben en spreek met vrienden af na je werk. Doe eigenlijk alles dat je ook deed toen je nog op kantoor werkte.

5. Bellen!
Als je niet van bellen houdt, kun je deze overslaan maar omdat je alleen bent, kun je wel zoveel bellen als je wilt! Bel je collega’s en je leidinggevende of klant, in plaats van ze een email te sturen. Loop even door je huis als je belt, dan ben je ook nog in beweging.

Word je juist afgeleid van je telefoon? Zet ‘m dan op vliegtuigmodus of leg je telefoon even weg. Op kantoor zit je er niet constant op, dus doe je dat thuis ook niet.

6. Zoek een mede-thuiswerker
Ken je iemand die net als jij thuis werkt? Leuk om daar af en toe mee af te spreken, dan wordt het een soort collega. Gezellig en jullie hebben vast veel raakvlakken!

‘Ja, het is dus verleidelijk om de godganse dag in je pyjama te zitten met je haar in een knot, maar doe het niet’

7. Ga even naar buiten
Merk je dat je afgeleid raakt maar moet je nog veel doen? Pak je portemonnee en ga even weg. Haal wat boodschappen of doe een klusje, maar blijf niet langer dan 20 minuten van huis. Als je terug bent, ben je weer good to go!

8. Word geen kluizenaar
Ja, het is dus verleidelijk om de godganse dag in je pyjama te zitten met je haar in een knot, maar doe het niet. Soms mag het, maar je bent productiever als je je routine volgt en je aankleedt. En mocht er een onverwachte bezoeker komen, is het niet echt charmant als er nog tandpasta in je mondhoek zit.

9. Beloon jezelf
Als je een goede werkweek hebt gehad, mag je jezelf op vrijdag belonen met een fijn etentje met vrienden. Neem af en toe een vrije dag en nodig je vrienden uit! Wees dus lief voor jezelf!

Werk jij thuis? Als je nog extra tips hebt voor deze thuiswerkende redactie, laat het dan hieronder in een reactie weten!