Als ondernemer en inmiddels weer ZZP’er heb ik de afgelopen jaren nóóít stilgestaan bij mijn pensioen, maar ook mijn vriendinnen die in loondienst zijn hebben geen idee wat ze nou eigenlijk opbouwen. Daarom deelt Nationale-Nederlanden de komende tijd gratis tips over pensioenen én hebben zij jouw vragen beantwoord!

“Als zelfstandig ondernemer zijn er producten als bijvoorbeeld een lijfrente of een bankspaarrekening die je kunt afsluiten voor jouw pensioen”

Vraag van MerelvanderKammen: “Welke mogelijkheden heb je om als zelfstandig ondernemer pensioen of iets soortgelijks op te bouwen?”
Antwoord van Nationale-Nederlanden: “Goed dat je je verdiept in ‘jouw pensioen’. Als zelfstandig ondernemer zijn er producten als bijvoorbeeld een lijfrente (via een verzekeraar) of een bankspaarrekening (via een bank) die je kunt afsluiten voor jouw pensioen. Er zijn ook nog andere mogelijkheden om te sparen voor je pensioen bijvoorbeeld door aflossing van de hypotheek van je eigen woning. Op onze website ‘Pensioen is te doen’ vind je meer informatie ook over de fiscale voor- en nadelen. Je kunt ook kijken op de website van Wijzer in Geldzaken (onderdeel Ministerie van Financiën).”

Vraag van Irene_de_Goede: “Wij hebben het er geregeld over maar we hebben als ondernemer zijnde al zoveel kosten dus schuiven we het steeds voor ons uit. Als je +/- €3000 als maandelijks pensioen bedrag stelt hoeveel jaar moet je hier dan voor rekenen om dit in 20jr te sparen? Hoeveel moet je dan per maand sparen om dit binnen 20 jaar te realiseren?”
Antwoord van Nationale-Nederlanden: “Bedankt voor je vraag. We hebben een handige tool op onze website nn.nl staan waarmee je kan uitrekenen hoeveel je aanvullend moet sparen via een bankspaarregeling voor een maandelijkse pensioenuitkering. Dit is dus boven je AOW bedrag en eventueel je opgebouwde pensioen via vorige werkgevers. Klik hier: voor de handige tool.”  

“Als je werkgever een pensioenregeling voor de werknemers heeft geregeld, is deelname verplicht. Slechts in heel uitzonderlijke gevallen mag afstand gedaan worden”

Vraag van Sophie.Heerdink: “Is pensioen afdragen verplicht?”
Antwoord van Nationale-Nederlanden: “Als je werkgever een pensioenregeling voor de werknemers heeft geregeld, is deelname verplicht. Slechts in heel uitzonderlijke gevallen mag afstand gedaan worden. Dit moet dan vervolgens ook jaarlijks worden aangegeven. Vaak betaal je (een werknemer) een eigen bijdrage aan de werkgever. De werkgever draagt formeel de hele premie af aan het fonds of de verzekeraar.”

Vraag van MetMarijke: “Is het een idee om ook een keer een spreekuur over verzekeringen voor ondernemers te doen? Welke verzekeringen zijn een must? Welke zijn handig, maar niet noodzakelijk? Wat is een redelijk bedrag om te reserveren?” 
Antwoord van Nationale-Nederlanden: “Bedankt voor je tip om een spreekuur te houden over verzekeren voor ondernemers. Welke verzekeringen een must zijn is afhankelijk van de branche en type onderneming. Het bedrag om te reserveren is voor iedereen verschillend, dit hangt af van je wensen voor later. Wil je verre reizen maken, heb je dure hobby’s of geniet je van een goed boek in de tuin. Als je een beter beeld hebt, hoe je wilt leven na je pensioen, is het goed om te bekijken of je plannen en dromen passen bij je financiële plaatje. In de Mijn Pensioencoach app kan ie dit eenvoudig berekenen.”

“Het bedrag om te reserveren is voor iedereen verschillend, dit hangt af van je wensen voor later”

Vraag van MaaikMaa: “Welk bedrag moet je per jaar opzij zetten, wil je over 25 jaar met pensioen kunnen?”
Antwoord van Nationale-Nederlanden: “Om te weten hoeveel je per maand opzij moet zetten is het belangrijk eerst vast te stellen hoeveel je over 25 jaar denkt nodig te hebben. Wij hebben hiervoor een mooie tool de ‘Mijn Pensioencoach’ app. Hiermee kun je wat scenario’s voor jezelf berekenen.”

Vraag van 365DaysOfJosephine: “Is het nog wel realistisch om je aan te sluiten bij een pensioenfonds gezien de huidige ontwikkelingen? Vraag me echt af wat er nog van over blijft als ik ooit zo oud ben. En of er dan nog zoiets bestaat als pensioenleeftijd of dat het gewoon werken totdat je neervalt is. Is het niet beter/verstandiger om zelf voor je pensioen te sparen (als zelfstandig ondernemer)?”
Antwoord van Nationale-Nederlanden: “Als je in loondienst bent en je werkgever heeft een pensioenregeling afgesloten voor zijn werknemers dan ben je verplicht deel te nemen aan deze pensioenregeling. Dit kan zijn bij een Bedrijfstakpensioenfonds of bij een verzekeraar. Als zelfstandig ondernemer zijn er producten als bijvoorbeeld een lijfrente (via een verzekeraar) of een bankspaarrekening (via een bank) die je kunt afsluiten voor jouw pensioen. Er zijn ook nog andere mogelijkheden om te sparen voor je pensioen bijvoorbeeld door aflossing van de hypotheek van je eigen woning. Op onze website ‘Pensioen is te doen’ vind je meer informatie ook over de fiscale voor- en nadelen.” 

“Er zijn verschillende mogelijkheden om te sparen voor je pensioen. Denk ook eens aan de aflossing van de hypotheek van je eigen woning, daarmee verminder je je lasten”

Vraag van ZeyneByAyaFusion: “Wat is een goed alternatief als je niet bij een pensioenfonds wil, maar toch geld wil reserveren voor je oude dag?”
Antwoord van Nationale-Nederlanden: “Goed dat je je verdiept in ‘jouw pensioen’. Als zelfstandig ondernemer zijn er producten als bijvoorbeeld een lijfrente (via een verzekeraar) of een bankspaarrekening (via een bank) die je kunt afsluiten voor jouw pensioen. Er zijn ook nog andere mogelijkheden om te sparen voor je pensioen bijvoorbeeld door aflossing van je hypotheek van je eigen woning. Op onze website ‘Pensioen is te doen’ vind je meer informatie ook over de fiscale voor- en nadelen.”

Vraag van CharlottesLaw: “Wat is als ondernemer de beste manier om pensioen op te bouwen en met welke fiscale regels heb je te maken of moet je rekening mee houden?”
Antwoord van Nationale-Nederlanden: “Goed dat je je verdiept in ‘jouw pensioen’. Als zelfstandig ondernemer zijn er producten als bijvoorbeeld een lijfrente (via een verzekeraar) of een bankspaarrekening (via een bank) die je kunt afsluiten voor jouw pensioen. Er zijn ook nog andere mogelijkheden om te sparen voor je pensioen bijvoorbeeld door aflossing van je hypotheek van je eigen woning. Op onze website ‘Pensioen is te doen’ vind je meer informatie ook over de fiscale voor- en nadelen.”

Vraag van NataschaWildschut: “Zolang ik een premievrij pensioen heb, ben ik tevreden! Alles is duidelijk en tegenwoordig makkelijk in te zien via mijn pensioenoverzicht. En mijn huis is mijn appeltje voor de dorst.”
Antwoord van Nationale-Nederlanden: “Een premievrij pensioen, daarmee kunnen we je feliciteren want dat zien we in de praktijk niet veel meer. Fijn dat je zo goed op de hoogte bent waar je je informatie over je pensioen kunt vinden.”

“De overheid heeft de afgelopen jaren grenzen van het jaarlijks maximaal op te bouwen pensioen verlaagd. Daardoor betaal je minder en bouw je minder op”

Vraag van Martine Jensen: “Mijn pensioenregeling is een tijdje geleden gewijzigd, waardoor ik nu minder pensioengeld afdraag, maar ook veel minder uitgekeerd zou krijgen wanneer ik met pensioen zou gaan. Op wat voor manier kun je dat het beste aanvullen? Met een lijfrentepolis of een bepaalde verzekering oid?”
Antwoord van Nationale-Nederlanden: “De overheid heeft de afgelopen jaren grenzen van het jaarlijks maximaal op te bouwen pensioen verlaagd. Dit is waarschijnlijk de reden waarom jij minder premie betaald maar waarschijnlijk ook minder pensioen opbouwt/gaat ontvangen. Als je nu zelf iets aanvullends wilt doen, is bijvoorbeeld een bankspaarproduct een mogelijkheid. Er zijn ook nog andere mogelijkheden om te sparen voor je pensioen bijvoorbeeld door aflossing van de hypotheek van je eigen woning.”

Vraag van RosalievdD: “Ik bouw via mijn werkgever geen pensioen op en moet het dus zelf regelen. Hoe?”
Antwoord van Nationale-Nederlanden: “Goed dat je je verdiept in ‘jouw pensioen’. Er zijn verschillende producten als bijvoorbeeld een lijfrente (via een verzekeraar) of een bankspaarrekening (via een bank) die je kunt afsluiten voor jouw pensioen. Er zijn ook nog andere mogelijkheden om te sparen voor je pensioen bijvoorbeeld door aflossing van de hypotheek van je eigen woning. Op onze website ‘Pensioen is te doen’ vind je meer informatie en tips.”

Vraag van ManonAlles: “Ik bouw via mijn werkgever wel wat op maar geen idee hoeveel. Heb altijd het idee dat je veel afdraagt waar je later weinig aan hebt. Is het mogelijk om dit stop te zetten en dit bedrag gewoon bij je loon op te krijgen en zelf volledig voor je pensioen te zorgen? Ik heb het liever zelf in de hand om zelf elke maand wat opzij te zetten dan via een pensioenfonds aangezien je daar vaak negatieve berichten over hoort (mensen ontvangen minder dan ze op hebben gebouwd, dalende koersen). En aangezien ik denk ik nog wel 50 jaar moet, weet je nooit wat er in de toekomst gebeurt.”
Antwoord van Nationale-Nederlanden: “Als je werkgever een pensioenregeling voor de werknemers heeft geregeld, is deelname verplicht. Slechts in heel uitzonderlijke gevallen mag afstand gedaan worden. Dit moet dan vervolgens ook jaarlijks worden aangegeven. Kijk eens op onze website ‘Pensioen is te doen’ voor meer informatie over bijvoorbeeld de verschillende soorten pensioenregelingen, hoe bepaal je ‘Jouw financiële later’ en waar check je eenvoudig hoe het staat met jouw pensioen.”

Vraag van Imke.VanderHoek: “Hallo Annic, eerlijk gezegd heb ik niet gekeken of de volgende vragen al gesteld zijn. Maar hier komen ze: Heb ik straks genoeg pensioen? Vanwege ziekte werk ik op dit moment niet. Heb ik dan straks een pensioenprobleem? Hoe bouwt een ZZP-er pensioen op?”
Antwoord van Nationale-Nederlanden: “Goed dat je je verdiept in ‘jouw pensioen’. Hierbij de antwoorden op je vragen: of je genoeg pensioen hebt straks is afhankelijk van wat je krijgt en hoeveel uitgaven je na pensionering hebt. Een soort balans tussen inkomsten en uitgaven. Is deze balans in evenwicht met het bedrag dat je krijgt aan pensioen dan is het genoeg, zo niet, dan moet je in actie komen. Tijdens ziekte gaat pensioen aan het begin gewoon door. Raak je echter arbeidsongeschikt dan is het afhankelijk van veel factoren of en hoe het pensioen doorloopt. Informeer hiervoor bij jouw pensioenuitvoerder hoe dit in jouw situatie geregeld is. Een ZZP’er moet zelf zijn/haar pensioen regelen. Dit kan privé geregeld worden maar er zijn sinds kort ook enkele collectiviteiten voor ZZP’ers waar die zich bij aan kunnen sluiten. Welke keuze hierin het beste is, is een persoonlijke keuze.

Vraag van Dana Denslagen: “Ik heb ook een vraag (eigenlijk 2-in-1) ; kun je je inmiddels opgebouwde pensioen (nu ong 15 jr) uit laten betalen en zelf verder sparen als je in loondienst bent, en is dit gunstig om te doen of is het beter om het onder een pensioenfonds op te bouwen?”
Antwoord van Nationale-Nederlanden: “Goed dat je je verdiept in ‘jouw pensioen’. Het opgebouwde pensioen kan je niet uit laten betalen en verder zelf gaan sparen. Als je deelnemer bent aan een pensioenregeling dan is er een verplichting om hieraan deel te blijven nemen. Weet wel dat de overheid aan het kijken is naar hoe pensioen er in de toekomst uit moet zien, dus er kunnen op termijn wel zaken wijzigen waardoor je meer keuzevrijheid krijgt.”

“Op onze website ‘Pensioen is te doen’ vind je meer informatie ook over de fiscale voor- en nadelen”

Vraag van Dunja Colman: “Welke mogelijkheden zijn er allemaal om zelfstandig pensioen op te bouwen? ik heb een nieuwe parttimebaan bij een startup, waar (nog) geen pensioenpremie wordt afgedragen. Daarnaast zal ik hier en daar gaan freelancen. Ik ken alleen de regeling van Brand New Day maar ik wil graag vergelijken.”
Antwoord van Nationale-Nederlanden: “Goed dat je je verdiept in ‘jouw pensioen’. Als zelfstandig ondernemer zijn er producten als bijvoorbeeld een lijfrente (via een verzekeraar) of een bankspaarrekening (via een bank) die je kunt afsluiten voor jouw pensioen. Er zijn ook nog andere mogelijkheden om te sparen voor je pensioen bijvoorbeeld door aflossing van de hypotheek van je eigen woning. Op onze website ‘Pensioen is te doen’ vind je meer informatie ook over de fiscale voor- en nadelen. Je kunt ook kijken op de website van Wijzer in Geldzaken (onderdeel Ministerie van Financiën) Het kan ook zinvol zijn om een gesprek aan te gaan met een financieel adviseur. Hij/zij kan je dan uitleggen welke mogelijkheden er zijn en kent de verschillende (fiscale) opties zodat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken.” 

NB. De informatie in dit artikel is afkomstig van Nationale-Nederlanden en is geen specifiek persoonlijk advies. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

#AnnicvwAd