Een boek schrijven was altijd al mijn droom. Als kind schreef ik ‘boeken’ in schriftjes en later bleef dat verlangen ergens sluimeren. Maar ik had het druk met mijn baan als redacteur bij Cosmopolitan en later Marie Claire en ik stopte het verlangen weg. Gelukkig ben ik het uiteindelijk toch gaan schrijven en dat heeft zelfs meerdere boeken opgeleverd. Heb jij ook het gevoel dat er een boek in je zit dat geschreven wil worden? Ga het doen! Ik geef je als auteur en coach een aantal gouden tips om je op weg te helpen. 

“Ik schrok er zelf van, ik had een stap gezet en het ging nog lukken ook”

Toen ik eenmaal ging freelancen, kon ik het echt niet meer wegdrukken: dat boek wilde er uit. Ik had wel eens vaker ideeën gestuurd naar uitgeverijen, maar dat was op niets uitgelopen. Ik had nu een idee, het boek I Love Me, waarbij een uitgever direct enthousiast was. Ik schrok er zelf van, ik had een stap gezet en het ging nog lukken ook. 

Dolblij was ik met mijn contract op zak, mijn droom kwam uit. En nu maar gaan schrijven. Ik kreeg het druk met freelancerklussen en mijn opleiding voor coach/therapeut. Na twee maanden stond er nog geen letter op papier. Toen mensen me enthousiast naar mijn boek vroegen, voelde ik me steeds een beetje aangevallen. Alsof je moeder je vraagt naar je huiswerk toen je nog op school zat.

Ik maakte mezelf wijs dat ik het te druk had en dat het wel kwam. Tot ik op een gegeven moment begon te beseffen dat hier meer aan de hand was. Na wat psychisch graafwerk werd het me duidelijk dat ik blokkeerde uit angst. Angst om te falen? Stel je voor dat ik het niet kon waarmaken, dan was mijn droom in duigen. Ik moest door deze angst heen, want die zou niet weg gaan. De angst was sterk maar mijn wil om niet te falen ook. 

“Heerlijk schrijven met mijn laptop in de zonnige tuin en tjirpende vogels om me heen”

Ik heb toen besloten actie te ondernemen en huurde een klein huisje bij het strand. Een leuk ingericht huisje op een fijne plek zodat het me inspireerde. Ik ben daar een week in mijn eentje gaan zitten met als doel om uit te waaien, op te laden, inspiratie op te doen en vooral een deel van dit boek schrijven. Zonder verdere afleiding van werk, opleiding, vrienden of tv. Dat werkte! Ik moest wel, maar ook werd het ineens weer leuk om te schrijven. In plaats van het ‘help, ik moet nog schrijven’ van de afgelopen maanden, genoot ik weer van het tikken. Heerlijk met mijn laptop in de zonnige tuin en tjirpende vogels om me heen. 

Ik had de angst getransformeerd naar kracht en vooral het gewoon ‘doen’! Ik voelde me beter en sterker dan ik me in tijden had gevoeld. En uiteindelijk zijn het inmiddels meerdere boeken geworden en help ik als schrijver en coach anderen die ook graag een boek willen schrijven. Twee belangrijke tips die ik je nu al wil meegeven:

1. Je kunt het van te voren niet uitdenken 
Je kunt een planning maken, een schema en een ‘geraamte’ voor je boek, dat is zelfs belangrijk. Als je vanuit een structuur werkt geeft dat houvast, rust en focus. Maar je kunt de inhoud van je boek NIET van te voren helemaal bedenken. Het is een creatief proces en dat betekent dat het al doende ontstaat. Als je het van te voren wilt uitdenken, gebeurt er vaak niets. Je moet het uiteindelijk gewoon gaan DOEN, en dan komt het echt vanzelf.

2. Angst als een slinkse saboteur?

Het blijven ‘zoeken’ en ‘denken’ kan ook onbewust angst zijn die aan het saboteren is. Zoeken kost veel energie, het vergt moed om ermee te stoppen en gewoon te gaan ‘doen’. Ergens beginnen brengt je vanzelf weer verder. Vanuit stap 1 volgt stap 2 vanzelf en zo kan je boek stap voor stap vorm krijgen. Dus stop met uitstellen en ga gewoon beginnen

Als je wat hulp kunt gebruiken kijk dan eens of mijn online programma Free your inner Writer iets voor je is.

Tekst: Michèle Bevoort