Tess & Claire vormen samen het DJ duo Cat Carpenters. Wij kennen Claire van pr bureau Iconic Studios en vroegen haar, in het kader van dé week van de dance, ADE, naar de tien gouden tips om een succesvolle DJ act te worden. Hier komt ‘ie!

1. Stel jezelf de belangrijkste vraag
Waarom wil je eigenlijk DJ worden? Je antwoord bepaalt namelijk meteen hoe ver je gaat komen en hoeveel bloed, zweet en tranen je er in moet stoppen. Wij draaien omdat we echt van muziek, mensen, sfeer en reizen houden, the real deal dus. Al onze vrije tijd gaat meteen naar muziek, dat hoor en zie je ook terug in onze sets. Als je het alleen voor het geld of de aandacht doet, dan ben je binnen no time weer klaar.

2. Vind je eigen sound
Een DJ vertelt eigenlijk een verhaal met elke plaat. Je kiest zelf wat je draait, wat erna komt, waar je spanning bouwt en waar je gaat pleasen. Waar je dieper gaat of juist terug naar iets herkenbaars op het juiste moment. Daarom moet je ook altijd je eigen verhaal presenteren en niet een goed verhaal navertellen dat je ergens anders hebt gehoord. Wees origineel!

“Een DJ vertelt eigenlijk een verhaal met elke plaat”

3. Duik in de techniek
Tijdens een gig is er al zo veel te doen. Platen kiezen, interactie met de crowd, opbouwen met effecten en jezelf echt presenteren. Als je vooraf alle technieken van de draaitafels en het mengpaneel beheerst, kun je er ook nog eens moeiteloos van genieten. Make it look easy.

4. De playlist
Hits bij elkaar verzamelen kan iedereen, maar zorg dat je bronnen vindt voor nieuwe muziek die nog niet ontdekt is, maak je eigen platen of word vrienden met je collega’s om zo exclusieve tracks in je set te krijgen. Zo weet je zeker dat niemand anders jouw set na kan spelen en blijf je uniek.

5. Imago
Als je dan de entertainment wereld in gaat, kies dan een goede en onderscheidende naam die echt bij je past. Investeer in wat goede foto’s, een logo, een biografie, een website, je social media en alles wat jou herkenbaar maakt voor je toekomstige fans.

6. Luister
Luister naar de radio, maar ook zeker naar livesets van DJ’s wereldwijd. Verschillende genres, verschillende sounds, verschillende momenten. Je kan er een boel van leren en je kan je er zeker door laten inspireren. Het allerbeste is om ook live naar shows en sets te gaan kijken.

7. Gigs
De tofste platen van de wereld wil je natuurlijk niet alleen op je zolderkamer of voor je vrienden draaien. Go out there, stel je voor, stuur mensen een mixtape of een liveset en zorg dat je de kans krijgt om op leuke plekken te draaien. De volhouder wint en als je het publiek kan overtuigen, dan mag je ongetwijfeld terugkomen. Begin je op te vallen? Dan kun je een bookings agency bellen die je aan nog meer shows gaan helpen.

8. Fee
Iedereen droomt ervan om een ton per show te verdienen, maar dat gaat niet zomaar. In het begin kun je promo shows doen, tot je bekender wordt en je echt als artiest wordt gezien. Maak altijd duidelijke afspraken over je fee en vraag wat jij denkt dat je hoort te verdienen. Natuurlijk is promo belangrijk, maar boodschappen doen ook!

“Iedereen droomt ervan om een ton per show te verdienen”

9. Weet waar je staat
Als je moet opwarmen, warm dan ook op. Ga geen hits of harde beats draaien aan het begin van de avond. Moet je afsluiten? Dan kan het best zijn dat je een tandje harder moet draaien. And ALWAYS check the line up! Draai geen platen van de artiesten voor of na jou op hetzelfde event!

10. Geniet
Als DJ ben je niet alleen het geluid aan het verzorgen, maar wordt je ook vaak bekeken door minstens de helft van de zaal. Als jij geniet, dan werkt dat aanstekelijk en neemt je publiek jouw energie over. Bouw je samen sfeer, pak je de hoogtepunten en maak je de memories.

www.catcarpenters.com