Voor het blad Marie Claire schrijf ik een maandelijkse column, hierin deel ik mijn vijf ultieme carrièretips. Deze deel ik nu ook op mijn website Annicvw.com. In mijn eerste column stond het onderwerp social media centraal. ‘Jeetje, wat gaat het toch goed met jou!’, zeggen mensen vaak tegen mij. Ik kan je vertellen, dit komt alleen door mijn social media. Hierbij mijn vijf gouden tips…

1. Borrelen met een plan
Een slimme meid is op haar netwerkborrel voorbereid. Als ik naar een event, lancering of netwerkborrel ga, bedenk ik van tevoren: wie kan ik daar verwachten en wat wil ik van diegene? En minstens zo belangrijk: nadenken over wat jij hún te bieden hebt. Als je het slim aan-pakt, hoef je niet eens alle feestjes af en dát scheelt je weer tijd.

“En minstens zo belangrijk: nadenken over wat jij hún te bieden hebt.”

2. Durf op te vallen
Toen ik als styliste begon – in de tijd vóór I Love Fashion News – had ik dankzij mijn net-werk binnen een maand fulltime werk (7 dagen in de week). En dat was niet omdat ik de allerbeste styliste was. Maar netwerken heeft pas zin als mensen zich je kunnen herinneren. Dat kan natuurlijk met een origineel visitekaartje (zie tip 3), maar ook door middel van een grap, persoonlijk compliment of door iets (of iemand) aan te halen wat jullie met elkaar verbindt.

3. Visitekaartjes zijn niet ouderwets!
Over visitekaartjes lopen de meningen uiteen, van ouderwets tot zeer effectief. Persoonlijk vind ik netwerken zonder kaartje een no-go. Iemand komt jouw visitekaartje in z’n zak of tas elke keer weer tegen, dus zo blijf je top of mind. Dit is mijn kaartjesetiquette: 1. Geef het altijd met het logo naar boven (branding!). 2. Zorg ook dat je met je kaartje opvalt. Mijn visitekaart-je is anders omdat het vierkant is, en daar zeggen mensen zeggen altijd iets over. 3. Call to action met je kaartje. Zet er bijvoorbeeld iets als een eenmalige kortingscode of advies op.

“Persoonlijk vind ik netwerken zonder kaartje een no-go.”

4. Gooi online lijntjes uit
Online netwerken wordt nog vaak onderschat, maar geloof mij: wat je offline kunt, kun je online ook. Als ik met iemand in contact wil komen of I Love Fashion News onder de aan-dacht wil brengen, begin ik diegene te volgen op zijn of haar social media-kanalen. Door posts te liken of een comment plaatsen val je ook op. In mijn begintijd heb ik mezelf op deze manier in de kijker gespeeld bij journalisten, wat vanzelf leidde tot mooie publicaties over I Love Fashion News.

5. Onderhoud is ook belangrijk
Netwerken gaat niet alleen over nieuwe mensen ontmoeten, maar ook over het onderhouden van je huidige contacten. Ik ben altijd een stuk wijzer na een borrel of event. Maar het werkt alleen als je er rekening mee houdt dat netwerken geven en nemen is. Mensen zijn dol op nieuwtjes over jou en over het bedrijf waar je werkt, dus zorg dat je er een paar paraat hebt. En dan komen we weer terug bij 1, de voorbereiding: wel zo handig om van tevoren goed te bedenken wat je wel en niet wilt delen.

Elke maand vind je weer een nieuwe column in Marie Claire. Laat je mij weten welke tips je hebt toegepast? Suggesties voor nieuwe onderwerpen zijn natuurlijk hieronder ook welkom! Succes!

Beeld: Reneé Streefkerk