De feestdagen komen er weer aan: tijd voor borrels op het werk, diners met familie en vrienden. Er heerst een gezellige sfeer. Goed eten. Fijne muziek. Je raakt in gesprek. En ja, daar is die vraag: “Hoe gaat het met jou op het werk?”, of “Wat doe jij momenteel?”

“Jouw pitch is eigenlijk een movietrailer. Het is een verhaal waarbij je de ander in korte tijd een kijkje in jouw wereld geeft”

Je kunt dan heel cliché antwoorden: “Ik heb een eventbureau, ik ben boekhouder of ik werk bij een bouwbedrijf.” En daarna ga je weer verder met praten over de ‘leuke’ dingen. Maar zou het niet mooier zijn als je dat wat jij dagelijks doet op een korte, krachtige en inspirerende manier kunt vertellen? Dat je gesprekspartner je met met glimmende ogen en een brede lach aankijkt en meer wil weten over wat jij nou eigenlijk doet? Jouw pitch is eigenlijk een movietrailer. Het is een verhaal waarbij je de ander in korte tijd een kijkje in jouw wereld geeft. Hierbij vijf stappen waarin je dat op simpele wijze kunt doen zonder een monoloog te voeren en de sfeer in het gesprek sprankelend te houden. Ik heb in de vijf stappen mijn eigen pitch als voorbeeld gebruikt. 

  1. Vertel je ervaring: “Zoals je weet ben ik zelf ruim 10 jaar ondernemer en vindt het fijn om andere ondernemers op weg te helpen.” 
  2. Wat is je passie in hetgeen je doet?: “Het geeft mij enorm veel energie om mensen te inspireren en bij elkaar te brengen.” 
  3. Wat is je product, dienst of functie? “Ik doe dit door events te organiseren voor ondernemers en bedrijven te begeleiden met online marketing.”
  4. Wat is je toegevoegde waarde? “Van de bezoekers op de events krijgen we de feedback dat ze er vooral energie en inspiratie van krijgen.” 
  5. Stel een transitievraag om erachter te komen wat je gesprekspartner ervan vindt: “Heb jij zelf ervaring met events die jou hebben geïnspireerd? Wat hieraan inspireerde jou?” 

“Durf jezelf te laten zien en moffel hetgeen waar je dagelijks voor uit je bed komt niet weg door er kortaf over te doen”

Durf jezelf te laten zien en moffel hetgeen waar je dagelijks voor uit je bed komt niet weg door er kortaf over te doen. Vertel je verhaal met een lach, inspiratie en passie. Het mag kort en krachtig, maar doe jezelf niet tekort. De sleutel in deze netwerkpitch is de transitievraag. Hiermee betrek je de ander in jouw wereld en vloeit het gesprek mooi over in nieuwe onderwerpen. Veel plezier en geniet van de feestdagen!

Sentini Grunberg  

Tekst en beeld: Sentini Grunberg