Ben jij al een tijdje op zoek naar jouw droombaan? Ja, helaas kan dat soms even duren waardoor je het gevoel hebt dat je zoekt naar een speld in een hooiberg. Doe je iets verkeerd? Heb je te weinig ervaring? Of was die baan gewoon niet voor jou… Veel voorkomende vragen wanneer je aan het solliciteren bent. Het kan soms zo ontmoedigend zijn als je heel wat gesprekken hebt gehad en steeds maar niks hoort. Ons advies? Pas je sollicitatie steeds aan aan de baan waarop je reageert en áls je wordt uitgenodigd, zet dan je beste beentje voor. Dit zijn de beste tips voor solliciteren!

1. Vraag je vrienden om hulp
Je studeert waarschijnlijk niet meer, maar dat betekent niet dat je geen projectgroep bijeen kunt roepen. Onderzoek wijst uit dat het zinvol is je CV te toetsen onder je vrienden of gelijkgestemden. Een gezamenlijke aanpak werkt! Nodig je goede vrienden uit om naar elkaars CV te kijken en profiteer van elkaar. Dit kan gewoon door ze allemaal in Dropbox of Google Docs op te slaan.

‘De sollicitatiebrief is zo 2010’

2. Adviesbrief in plaats van sollicitatiebrief
De sollicitatiebrief is zó 2010. Tegenwoordig trek je de aandacht door het bedrijf waar je graag wilt werken een adviesbrief te schrijven, in plaats dat je jezelf presenteert in een sollicitatiebrief. Hoe los je een probleem of vraagstuk op? Licht het toe in een brief en jij valt zéker op!

3. Stand out from the crowd!
Iedereen gebruikt termen als ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’, of ‘commercieel talent’, of ‘creatieve duizendpoot’. Als je wilt dat jouw sollicitatie opvalt tussen al die andere brieven, wees dan écht creatief. Wat onderscheidt jou van de rest? Wat is écht jouw talent? Omschrijf dat in een pakkende zin en highlight die in je brief en CV.

#Durftevragen

4. Durf te vragen

Ja, soms voelt een sollicitatiegesprek als een ondervraging. Maar vergeet niet: jij zit daar ook om te bekijken of het bedrijf en de functie bij JOU passen. De bal ligt niet alleen bij de opdrachtgever of potentiele werkgever. Daarom moet je vragen stellen, daarmee krijg jij meer inzichten in het bedrijf. “Waarom vind jij het leuk om hier te werken?”, of “Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven?” zijn goede vragen om te stellen aan de persoon tegenover je.

Ben jij op zoek naar een baan? Laat ons in een reactie hieronder weten welke vragen jij stelt tijdens je sollicitatiegesprek! De leukste modebanen vind je trouwens op onze vacaturepagina!