Chrissy Stenger (28) solliciteerde 1,5 jaar geleden als klantenservice medewerker bij webshop ModeMusthaves en werd aangenomen, maar wist binnen een no-time door te groeien tot operations manager. Een loopbaan waar veel vrouwen van dromen! Hoe ze dit heeft gedaan en hoe het haar bevalt? Dat vertelt ze in dit interview.

“Carriere maken was (en is!) keihard werken, maar dit is het dubbel en dwars waard”

Wauw! Je bent van klantenservice medewerker binnen 1,5 jaar tijd doorgegroeid tot operations manager bij ModeMusthaves! Had je dat van te voren ooit verwacht?
Ik heb altijd de ambitie gehad om binnen een e-commerce bedrijf door te groeien. Ik zag de functie klantenservice medewerker dan ook echt als een mooie start om deze ambitie waar te maken. 

Uiteraard had ik nooit verwacht dat het zo snel zou gaan, en hier ben ik best een beetje trots op! Ik ben ontzettend dankbaar dat Elise (founder en director ModeMusthaves.com) mij deze kans heeft gegeven. Het was (en is!) keihard werken, maar dit is het dubbel en dwars waard!

“Ik houd mij bezig met alle operationele zaken en interne processen. Klinkt saai, hè? Dat is het niet, kan ik je garanderen ;-)”

Wat zijn jouw werkzaamheden als operations manager?
Ik houd mij bezig met alle operationele zaken en interne processen. Klinkt saai, hè? Dat is het niet, kan ik je garanderen ;-). Mijn functie is tweeledig: enerzijds bewaak ik de planning voor de livegang van alle campagnes en projecten van ModeMusthaves. Dit betekent op dagelijkse basis snel schakelen en duidelijk communiceren met het team. Vooral de laatste week voordat een campagne live gaat, is altijd ontzettend spannend! Er zijn veel deadlines die gehaald moeten worden en obstakels waar we tegenaan lopen. 

Wanneer je als operational manager op zo’n moment problemen kunt wegnemen bij het team, geeft dat een goed gevoel. Anderszijds zie ik mezelf als een people’s manager. Ik geef leiding aan een team van 9 talentvolle meiden. Ik vind het belangrijk dat ze goed in hun vel zitten en dat ze bij mij kunnen aankloppen als ze ergens tegenaan lopen. Of dit nu een persoonlijke kwestie is of werkgerelateerd, de deur staat altijd open.

“Een jaar later werd me de kans geboden om als operationeel manager aan de slag te gaan. Wow, als ik er zo aan terug denk, is het echt bizar”

Het klinkt bijna onmogelijk om van klantenservice medewerker door te groeien naar zo’n functie! Hoe is dat gegaan?
Ik ben met je eens dat het bijna te mooi klinkt om waar te zijn, maar het kan! Het begon met het uitbreiden van mijn takenpakket als klantenservice medewerker. Hier zorgde ik zelf voor door mijn ideeën te delen met Elise. Één van mijn ideeën was om een nieuwe website te laten bouwen die volledig responsive was. Hiermee konden we de online ervaring van onze bezoekers verhogen. Elise was hier zelf ook al mee bezig, maar toen bleek dat we perfect op één lijn lagen met onze ideeën, duurde het niet lang voordat het project aan me werd overgedragen. 

Tot in de late uurtjes en zelfs in de weekenden was ik dan bezig met het uitwerken van projecten, want dit was lastig te combineren met mijn functie op de klantenservice. Zes maanden nadat ik was begonnen bij ModeMusthaves zagen Elise en ik in dat het niet meer te combineren viel en groeide ik door tot e-commerce coördinator. In deze functie ontwikkelde ik mijn planning skills en was ik al dagelijks bezig met het aansturen van het team. Leiding geven heb ik altijd leuk gevonden en ik bleek er ook goed in te zijn. Een jaar later werd me de kans geboden om als operationeel manager aan de slag te gaan. Wow, als ik er zo aan terug denk, is het echt bizar!

“Vrouwen gebruiken meer hun emotie tijdens het werk. Ik zit daarom wekelijks één-op-één met iedereen uit het team”

Je geeft nu leiding aan een team met heel veel vrouwen. Wat zijn jouw drie tips om dit zo goed mogelijk te doen?
Tip 1
Zorg voor een persoonlijke en open sfeer. Ik vind het belangrijk dat mijn teamleden vrij zijn om te zeggen wat ze vinden. Ik garandeer je dat elke medewerker barst van de goede ideeën, maar hier moet wel ruimte voor zijn.

Tip 2
Zorg voor fun. Werk is belangrijk, maar er moet ook ruimte zijn voor ontspanning en gekkigheid. Wij hebben regelmatig ‘winestorms’. Hierbij combineren we een brainstormsessie met het drinken van een wijntje. Hier komen meestal de mooiste ideeën uit voort ;-)

Tip 3
Signaleer tijdig spanningen en emoties binnen het team. Vrouwen gebruiken meer hun emotie tijdens het werk. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Ik zit daarom wekelijks één-op-één met iedereen uit het team. Dit gesprek kan variëren van heel persoonlijk tot zakelijk.

“Run that extra mile! Als je wilt groeien moet je vaak een stapje extra zetten”

Welke tips heb jij voor meiden die ook graag in een korte tijd willen doorgroeien binnen een bedrijf?

  • Run that extra mile! Als je wilt groeien moet je vaak een stapje extra zetten. Het klinkt cliché, maar zo werkt het vaak binnen een bedrijf. Natuurlijk zet je deze stap in de richting waar je heen wilt groeien, zoals in mijn geval e-commerce. 
  • Door initiatief te tonen naast mijn functie als klantenservice medewerkster kon ik laten zien wat ik in mijn mars had. Tip: wees creatief, kom met veel ideeën en voer ze (het liefst) zelf uit. Hiermee val je op!
  • Lever áltijd kwaliteit en neem niet genoegen met minder! Hiermee bedoel ik dat je moet streven naar de beste kwaliteit in het werk dat je doet. Hiermee laat je je talenten zien en kun je als het ware ‘shinen’ op de werkvloer ;-)
  • Zoek een baan in de branche waar je passie ligt, de rest volgt dan vanzelf. Dit maakt het werk niet alleen veel leuker, het zorgt er ook voor dat je vaak al potentie hebt om te groeien.

 Heb jij of ken jij iemand met een mooi of bijzonder verhaal wat goed past om mijn website waarmee ik mijn lezeressen kan inspireren? Stuur dan een mailtje naar info@annicvw.com o.v.v. interview.