In de afgelopen jaren heb ik veel trainingen en seminars bijgewoond over de hele wereld. Ik denk dat persoonlijke ontwikkeling één van de belangrijkste dingen is die je kunt doen om een gelukkig en voldaan leven te leiden en je eigen succes te creëren. 

“Ik gebruik het hondenrassenmodel van Blair altijd in mijn netwerk seminars en pas het toe als ‘Netwerkhonden'”

Een paar jaar geleden heb ik deelgenomen aan een aantal trainingen van internationaal trainer en corporate adviseur Blair Singer. Hij heeft een boek geschreven genaamd Sales Dogs. Hierbij maakt Blair gebruik van vijf hondenrassen als metafoor voor verschillende soorten verkopers. Ik gebruik dit model altijd in mijn netwerk seminars en pas het toe als Network Dogs ofwel Netwerkhonden. Het werkt als een leuke metafoor om te beseffen dat iedereen zijn eigen authentieke manier heeft van netwerken en is een handige netwerktip. Bij deze een korte samenvatting van de eigenschappen:

1. Pitbull
Het succes van de pitbull komt doordat ze goed kunnen focussen en precies weten wie ze willen benaderen. Ze zijn niet bang voor afwijzing, weten zichzelf uitstekend te verkopen en durven ook de ‘hotshots’ te benaderen op netwerkbijeenkomsten. Nadeel is dat ze weleens té snel over kunnen schakelen van netwerken naar keiharde verkoop. 

“De poedel houd ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan en maakt gemakkelijk contact”

2. Poedel
De poedel houd ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan en maakt gemakkelijk contact. Ze houden van netwerken omdat ze het gezellig vinden en hebben hierdoor een uitgebreid netwerk. Alleen worden ze soms als oppervlakkig ervaren. 

3. Golden Retriever
De Golden Retriever wordt door velen aardig gevonden. Ze zijn goed in het scheppen van een uitstekende sfeer en gaan tot het uiterste om gunsten aan hun collega’s en potentiële klanten te verlenen. Echter dienen zij zich ook te focussen op het creëren van follow-up vanuit het netwerken, aangezien ze veelal afwachtend zijn. 

“Chichuahuas komen ze wat aarzelend over, maar als je eenmaal de juiste vragen stelt komen ze helemaal los”

4. Chihuahua
Chihuahuas zijn technische wizards. Ze maken vooral de connectie met anderen door specialistische kennis en data te delen. In eerst instantie komen ze wat aarzelend over, maar als je eenmaal de juiste vragen stelt, komen ze helemaal los.  

5. Bassett Hound
Deze ‘rassen’ zijn heel sympathiek en maken graag nieuwe vrienden in plaats van het allemaal formeel te houden. Ze zijn heel goed in 1-op-1 gesprekken. Dit ras houdt echter niet van grote netwerkevents en vindt het tevens niks om in het middelpunt van belangstelling te staan. 

“Herken jij jezelf in een van de rassen? Je hoeft dus niet persé een poedel te zijn om goed te zijn in netwerken”

Herken jij jezelf in een van de rassen? Of misschien in een paar van hen? Je hoeft dus niet persé een poedel te zijn om goed te zijn in netwerken. Vaak hebben we een combinatie van karakteristieken. Het is wel belangrijk dat je bewust te bent van de diverse manieren waarop jij en anderen contact maken. Als je een poedel bent en je hebt een chihuahua tegenover je staan, weet dan dat je een benadering moet toepassen waarbij je voornamelijk de connectie zal maken op de inhoud in plaats door gewoon gezellig te kletsen. 

Voor meer informatie over de karakteristieken van de vijf netwerkhonden (dit werkt trouwens ook in sollicitatiegesprekken) verwijs ik graag naar een korte video op mijn youtube kanaal (5:04 minuten):

Onder de video staat tevens de link naar het boek Sales Dogs

Veel netwerksucces!

Sentini Grunberg

Tekst en beeld: Sentini Grunberg