De feestdagen zijn net voorbij, maar dat is geen reden om te treuren, want de nieuwjaarsborrels komen eraan! Genoeg mogelijkheden dus om te netwerken. Je kunt natuurlijk naast de collega’s gaan staan die je al goed kent of met de ondernemers borrelen waar je al regelmatig zaken mee doet, maar die ken je al! De uitdaging is om het nieuwe jaar te starten door nieuwe mensen te leren kennen. Zet je automatische piloot uit en stap uit je comfort zone. Kijk om je heen. Met wie zou je willen kennismaken? Nadat je de moed hebt verzameld om op iemand af te stappen die je nog niet kent, is het tijd voor stap twee. Hoe breek je het ijs?

“Het hebben van een zinvol en leuk gesprek begint met oprecht geïnteresseerd zijn in het verhaal van de ander”

Met elke persoon die je ontmoet, maak je kennis met een nieuwe wereld, nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden. Het hebben van een zinvol en leuk gesprek begint met oprecht geïnteresseerd zijn in het verhaal van de ander. Zoals Stephen Covey stelt in zijn wereldbekende managementboek de 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap: “Probeer eerst te begrijpen en pas dan begrepen te worden.” 

De sleutel voor succes is dus om vragen te stellen en aandachtig te luisteren. Om in een korte tijd iemand te leren kennen, maak ik gebruik van 10 netwerkvragen om het ijs te breken en nieuwe (zakelijke) vrienden te maken:

  1. Wat heeft je op deze bijeenkomst gebracht?
  2. Wat doe je momenteel?
  3. Hoe ben jij je onderneming / carrière gestart?
  4. Wat is nieuw in jouw industrie?
  5. Waar zit momenteel jouw grootste uitdaging? 
  6. Waar krijg jij het meest inspiratie van?
  7. Wie is een rolmodel waar je van zou willen leren?
  8. Wat is het grappigst dat je ooit hebt ervaren?
  9. Wat zou je doen als je weet dat je niet kan falen?
  10. Wat is op dit moment het belangrijkste in jouw carrière / leven? En waarom?

Afhankelijk van de situatie bepaal je welke vragen je stelt. Je kunt natuurlijk de formulering aanpassen naar je eigen woorden. Experimenteer met wat werkt in jouw situatie en past bij jouw persoonlijkheid. 

Op een sprankelend ondernemend 2017! 

Tekst en beeld: Sentini Grunberg