In mijn vriendenkring merk ik dat we steeds vaker van baan wisselen. De tijd dat we jarenlang bij één dezelfde werkgever werken is voorbij. Gemiddeld werken wij vijf jaar of korter bij een werkgever. En als we dan de stap hebben genomen om te wisselen van baan, krijgen wij ook nog te maken met weer een nieuwe pensioenregeling. Heb ik überhaupt wel een nieuwe pensioenregeling bij mijn nieuwe werkgever? Hoeveel pensioenregelingen heb ik nu eigenlijk? Graag geef ik je een paar tips waar je aan moet denken wanneer je van baan wisselt.

“Pensioen is belangrijk. Vraag er naar in je sollicitatiegesprek”  

1. Vraag tijdens je sollicitatiegesprek of het bedrijf een pensioenregeling heeft
Pensioen is een belangrijk deel van je salaris, ook al merk je dat niet direct. Vraag dus altijd na hoe dit in een bedrijf geregeld is.

2. Vraag aan je nieuwe werkgever hoe die pensioenregeling eruit ziet
Wat krijg je in de pensioenregeling, wat krijg je niet in de pensioenregeling, hoe bouw je pensioen op, welke keuzes zijn er, hoe zeker is het pensioen, welke kosten zijn er, wanneer moet je in actie komen.

“Vergelijk je nieuwe pensioenregeling altijd met je oude pensioenregeling”

3. Vergelijk je nieuwe pensioenregeling ook met je oude pensioenregeling 
Is de opbouw van het pensioen in de nieuwe regeling bijvoorbeeld lager dan je bij je vorige werkgever gewend was? En als de regeling minder gunstige voorwaarden heeft dan die van je vorige werkgever (je kan denken aan een lager pensioenopbouw per jaar, hogere eigen bijdrage, minder salarisdelen die meetellen voor pensioenopbouw), wordt dit dan op een manier in de andere arbeidsvoorwaarden gecompenseerd? Wil jij ook je pensioenregeling vergelijken, kijk op nn.nl

4. Kijk voor een overzicht van jouw pensioenregelingen uit het verleden op www.mijnpensioenoverzicht.nl
Ook kan je zien hoeveel pensioen je straks vanaf 67 jaar per jaar mag verwachten te ontvangen.

“Soms kun je de verschillende pensioenaanspraken beter samenvoegen in één pensioenregeling, dit heet waardeoverdracht”

5. Kijk of het samenvoegen van pensioenpotjes zinvol is
Het kan dus voorkomen dat je vier of vijf verschillende pensioenregelingen hebt, maar ja is dat wel handig? Soms kun je de verschillende pensioenaanspraken samenvoegen in één pensioenregeling, dit heet waardeoverdracht. Het voordeel van waardeoverdracht is dat al het opgebouwde pensioen in één pensioenpotje (regeling) zit. Soms kan het samenvoegen van pensioenpotjes financieel beter uitpakken. Dit is niet altijd zo. Kijk even op nn.nl of het samenvoegen van jouw pensioenpotjes voor jou interessant kan zijn.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt. Mocht je vragen hebben laat het mij dan weten en stuur een berichtje naar communicatie.pensioen@nn.nl

#AnnicvwAd

Tekst en beeld: Roxanne