Ik ontvang steeds vaker lieve enthousiaste mailtjes van dames die ook heel graag weddingplanner willen worden, maar dat toch wel erg spannend vinden. Tips, is waar ze naar vragen. Voor alle wedding planners in de dop deel ik hierbij tien tips om je op weg te helpen:

1. Waarom?
…wil jij weddingplanner worden? Ik las ooit ergens, ‘Een weddingplanner word je niet, dat ben je’, en dat is zo waar! Je hoeft het niet meteen bij de geboorte te weten, maar op het moment dat je besluit om weddingplanner te worden moet het wel zo goed voelen. Alleen doen voor het leuke plaatje is niet de manier. Je moet je er positieve kriebels van krijgen en niet kunnen wachten om aan de slag te gaan.

2. Wie?
…ben jij? Waar sta jij voor en wat wil je uitstralen?Jíj bent namelijk het bedrijf én het gezicht voor de buitenwereld, dus het is heel belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft en doet waar jij achter staat. Vind een stijl en werkwijze waar jouw identiteit in terugkomt.

3. Waar?
…wil jij aan de slag als weddingplanner en voor wie?  Zorg dat je doelgroep en de omgeving waar je op wilt focussen goed aansluiten bij je stijl. Niet ieder koppel houdt van less is more en willen juist de glits & glams, dat weet ik maar al te goed.

4. Wanneer?
…wil jij weddingplanner worden? Voel het zelf goed aan en neem geen overhaaste beslissing. Zorg dat je er klaar voor bent en pak het meteen goed aan, je kunt tenslotte maar één keer een eerste indruk achter laten.

5. Doel
…wat zijn je doelen? ‘Goals are dreams with deadlines.’ Misschien heeft je eerste droom al een deadline gekregen en word je weddingplanner (jeej!) en what’s next? Blijf jezelf doelen stellen, uitdagen, oriënteren en blijf vooral het avontuur opzoeken.

6. Onzichtbaar
…kun jij dat zijn? Je bent er wel, maar ook weer niet. Je bent meer iemand achter dan voor de camera. Net als het een compliment is voor een fotograaf, is het ook een compliment voor jou als weddingplanner wanneer je achteraf hoort dat men je nauwelijks tot niet heeft gezien.

7. Lach
…en als je dan toch wel een klein beetje zichtbaar bent, lach! Een glimlach kan alle stress van het bruidspaar en de gasten wegnemen. Het is een feestje en alles gebeurt toch zoals het gebeurt.

8. Stress
…wat is dat? Ja, het is een druk en vrij stressvol beroep, maar daar moet je juist je energie uit halen en just go with that busy flow. Je hebt een grote en hele bijzondere verantwoordelijkheid, maar blijf altijd de rust zelf.

9. Persoonlijk
…en zakelijk. Vind een goede balans daar tussen. Natuurlijk is het belangrijk om tot op zekere hoogte zakelijk te blijven, maar durf ook een persoonlijke band met het bruidspaar aan te gaan. Zij betrekken je bij zoiets persoonlijks; hun liefdesleven, familie en vrienden. Zo bijzonder als je achteraf nog steeds leuk contact met ze hebt en de wedding iedere keer weer een beetje kunt herleven samen.

10. Feedback
…is alles wat je nodig hebt en weed dus niet bang voor hiernaar te vragen. Voel je niet neergeslagen als je een keer kritische feedback, of beter gezegd opbouwende feedback krijgt. Natuurlijk is dit moeilijk om eerst te horen. Je krijgt het vooral omdat ze het goed met je voor hebben. Zet die knop om en leer ervan. Alleen daardoor kun je jezelf en dus je bedrijf blijven ontwikkelen.

Tekst: Lotte van den Hout