Het nieuwe jaar is begonnen en iedereen heeft nieuwe voornemens. Wellicht viel je beoordelingsgesprek tegen of kreeg je toch niet de waardering die je had verwacht. Niet getreurd, je kunt gewoon om je heen gaan kijken. Met dit stappenplan help ik je op weg naar die droombaan waar je wél de persoonlijke aandacht en waardering krijgt die je zo graag wilt.

“Je oriënteert je  door te Googlen en op diverse jobboards te kijken”

Stap 1: oriënteer je op de functies waar jij op wilt solliciteren 
Wat spreekt jou aan? Welke soort functies? Met wat voor werkzaamheden? Dit is handig om te weten zodat je je CV bij stap 2 hierop gaat aanpassen ;). Je oriënteert je  door te Googlen en op diverse jobboards zoals Indeed.nl Monsterboard.nl en bijvoorbeeld Nationalevacaturebank.nl te kijken. Noteer alle taken en werkzaamheden die jouw interesse hebben op een kladblok.

Stap 2: pas je CV aan op de wensen in stap 1
Je past je CV aan. Zorg ervoor dat hij overzichtelijk, logisch, snel te scannen én maximaal twee A4 lang is. In dit artikel vind je uitgebreid terug hoe je je CV opbouwt. Met als extra tip dat je al vanuit de nieuwe werkgever moet denken. Help de recruiter die jouw CV gaat lezen met laten zien dat er een match is. Je hebt namelijk in stap 1 bepaald en genoteerd op wat voor soort functies je wilt solliciteren en welke werkzaamheden hierbij horen. Kijk nu naar je huidige en oude banen waar je dit soort werk hebt gedaan. Noteer deze werkzaamheden als bullets als werkervaring/taken.  

“Nog te vaak kom ik lege LinkedIn profielen tegen, terwijl er hunters en recruiters online zoeken naar kandidaten”

Stap 3: optimaliseer je LinkedIn  
Het is nu tijd om je LinkedIn te laten matchen met je nieuwe CV. Noteer altijd wat je deed bij een werkgever. Nog te vaak kom ik lege LinkedIn profielen tegen, terwijl er hunters en recruiters online zoeken naar kandidaten. Trefwoorden zijn daarom belangrijk en die kun je mooi toevoegen in de omschrijving van je taken. Kijk slim hoe je je functietitel noemt en kies de meest gangbare of noteer twee functietitels.

Stap 4: zet je CV online  
Zet je CV online, wellicht vind jouw nieuwe droombaan jou! Veel Werving & Selectie bureaus, hunters, recruiters en grote werkgevers kunnen zelf online zoeken in de database van jobboards zoals een Monsterboard, Jobbird, Nationalevacaturebank en Indeed.nl. Dit is een quick win. Het kost even tijd om online te zetten maar als je stap 2 helemaal op orde hebt is het zo gepiept. Copy paste ;)!

“Indeed is een spider site die van ontzettend veel jobboards vacatures verzameld in één overzicht”

Stap 5: maak vacature alerts aan 
Ik vind de Indeed app heel prettig maar alle jobboards hebben apps en alerts (zoekopdrachten). Indeed is een spider site die van ontzettend veel jobboards vacatures verzameld in één overzicht. Je kan hier zoeken op een functie en een zoekgebied en je kunt de straal aanpassen en hier een zoekopdracht van maken.
Extra TIP: wanneer je het woord OR (het Engelse ‘of’) tussen de zoekwoorden zet, dan zoekt die op al die woorden. In mijn geval zou ik een zoekopdracht maken van ‘’P&O OR HR OR personeelszaken OR HR Assistent OR personeelsadministratie OR recruiter’’. Wanneer je dit niet doet, moet je per woord een zoekopdracht aanmaken. Dit is veel efficiënter.

Stap 6: solliciteer!
Verzamel alle vacatures die je interesse hebben. Start met solliciteren. Extra Tip: houd altijd een overzicht bij van waar jij hebt gesolliciteerd en wat de status is. Je wilt niet dat die droombaan jou belt en jij even niet meer weet welk bedrijf dit is. Ik heb te vaak stotterende mensen aan de lijn gekregen die maar lukraak overal liepen te solliciteren en niet wisten wie er belde. Een bedrijf wil iemand die echt bij hem wilt werken. Speel het spelletje daarom mee en doe het goed!

Ik hoop dat dit stappenplan je op weg helpt naar het vinden van die droombaan, want die gun ik echt iedereen! Start vandaag nog, er zijn zoveel werkgevers in Nederland!

Tekst en beeld: Linda Zwanenburg