Droom jij van een paar maanden op een tropische bestemming? Ik dacht zelf dat het voor mij niet mogelijk was, maar woon inmiddels al maanden als digital nomad op Bali. Steeds meer mensen werken een tijdje met uitzicht op zee of een paar wuivende palmbomen. Hoe kun jij dit ook doen? 

“Nu zit ik dan toch echt met mijn laptop met uitzicht op de rijstvelden van Bali”

Het heeft even geduurd voordat mijn werk als schrijver en schrijfcoach volledig locatie onafhankelijk was, maar nu zit ik dan toch echt met mijn laptop met uitzicht op de rijstvelden van Bali. Digital nomads werken met behulp van internet en technologie locatie onafhankelijk, en kunnen dus overal ter wereld werken. Tegenwoordig heb je lang niet altijd een vaste werkplek nodig, stroom en Wi-Fi zijn vooral belangrijk. Natuurlijk is het niet voor elke job geschikt, maar denk bijvoorbeeld aan grafisch ontwerpers, fotografen, videomakers, online marketeers of webdesigners… Ook met een vaste baan is er tegenwoordig steeds meer mogelijk, flexibele werkplekken of een lange of korte periode (onbetaald) verlof. Dit omdat steeds meer bedrijven ‘Het nieuwe werken’ invoeren: aanwezig zijn en uren maken is ondergeschikt geworden aan de geleverde output. Sindsdien zijn er steeds meer mogelijkheden om thuis te werken en zelf werktijden te bepalen.  Dankzij Wi-Fi, Skype, WhatsApp en Facebook Messenger is de wereld tegenwoordig zo klein.

Voordat ik hier in het zonnetje zat te werken had ik heus wat barrières te overwinnen. De beslissing om te gaan was snel gemaakt, maar het proces om hier te komen was niet zo gemakkelijk. Voor mij was het spannend om de boel los te laten en voor onbepaalde tijd weg te gaan. Een tijdje afscheid van mijn familie en vrienden. Mijn huis verhuren vond ik in het begin heel moeilijk, je moet je spulletjes toch ook loslaten want je weet nooit hoe een ander ermee om zal gaan. Het is het allemaal waard geweest: elke dag zon, ik woon in de rijstvelden midden in de natuur, het grootste deel van de tijd banjer ik rond op blote voeten, een nieuwe cultuur ervaren… Ik geniet dagelijks van de sfeer en omgeving waar de meeste mensen alleen tijdens een vakantie van genieten. Ook al werk ik net zoveel als in Nederland, het voelt veel relaxter.
En… ik zet nooit meer een wekker.

“Het grootste deel van de tijd banjer ik rond op blote voeten” 

Een paar tips!

1. Wat zoiets (financieel) haalbaar maakt is het verhuren van je eigen huis, bijvoorbeeld via Airbnb.nl. Dan ben je verzekerd en kunt recensies lezen van anderen over mogelijke huurders. Wil je langere tijd weg dan kan dit ook via een makelaar.

2. Via Airbnb, Wimdu of Craigslist kun je zelf een huis huren op een fijne plek. Het uitzoeken van huisjes aan het strand gaf mij al uren voorpret. En via Skyscanner.nl kun je goedkope vluchten vinden.

3. Checklist: denk aan een goede reisverzekering, check of je met je ziektekostenverzekering in het buitenland gedekt bent, check of je in het land waar je heen wilt een visum nodig hebt en vraag deze op tijd aan.

Tekst: Michèle Bevoort