Regelmatig geef ik masterclasses over succesvol netwerken aan ondernemers of bij professionals in corporates. Vooral wanneer ik ondernemers in de zaal heb krijg ik vaak de vraag: wat is het verschil tussen netwerken en verkopen?

“Bij netwerken gaat het om succes op lange termijn”

Netwerken is essentieel om de zichtbaarheid van je bedrijf te vergroten, maar verkoop is ook nodig om uiteindelijk de deals en opdrachten binnen te halen voor meer omzet en winst. Je wil je bedrijf laten groeien en je potentiële klanten laten zien wat je in huis hebt. Het schept echter wel helderheid als je weet dat zowel netwerken als verkopen verschillende houdingen vergen.

Bij netwerken gaat het om succes op lange termijn, je bent bezig met het opbouwen van een relatie waarbij je geen verwachting hebt van de ander. Je helpt elkaar met allerlei vragen die wellicht niet direct iets te maken hebben met het product of de dienst die je verkoopt. Met verkopen gaat het om snel scoren, je hebt een target gesteld en wil de persoon als klant binnenhalen. Je gaat direct op je doel af, namelijk het bereiken van je verkooptargets.

Hierbij een tabel die ik regelmatig gebruik in mijn masterclasses om het verschil aan te geven tussen netwerken en verkopen.

Tabel Netwerken vs Verkopen

In de video die ik erbij heb gemaakt leg ik tevens het verschil uit. Je kunt deze hieronder bekijken:

Succes!

Tekst en beeld: Sentini Grunberg