Je hebt van die mensen dat als ze al in je buurt komen je al moe wordt. Energievreters. Nou is dat in je privéleven nog een soort van makkelijk om deze mensen te weren, maar op de werkvloer is dat natuurlijk een ander verhaal. Dit zijn mijn 3 tips om om te gaan met dit soort collega’s.

1. Het begint met NEE zeggen
‘Nee’. Daar begint het mee. Ik ben zo’n type die altijd iedereen wil pleasen en altijd het werk van anderen uit handen neemt. Klaagt iemand dat hij of zij te druk is? Annic lost het wel op! Maar dat is verleden tijd. Ik heb geleerd om nee te zeggen tegen anderen. Maar je begrijpt dat is en blijft verdomde moeilijk.

“Negativity is poison for the soul”

2. Tijdrovers weren
Negativity is poison for the soul zeg ik altijd. Je hebt van die mensen die nou eenmaal niet zo positief in het leven staan. Ik trok mij dat altijd enorm persoonlijk aan en negatieve energie nam ik altijd direct over. Maar ik kwam erachter dat je met dit soort mensen uren lang kan praten en hun negatieve verhalen kan aanhoren, maar ze vaak niks doen met jouw goed bedoelde adviezen. Zonde van je tijd. Als iemand nu negatief is benoem ik wat diegene zegt en vaak schrikken ze daarvan omdat ze niet door hebben hoe het bij een ander overkomt.

3. Grenzen stellen
Grenzen zijn niets meer of minder dan regels die je omgang met anderen en met jezelf makkelijker maken. Grenzen stellen zorgt voor duidelijkheid én ruimte voor jezelf. Wanneer je geen duidelijke grenzen hebt, levert dat stress op. Mentaal en ook fysiek. Daarom zijn grenzen stellen zo belangrijk.

“Oh die Annic is zo’n pittige tante, daar kan ik alles aan vragen en tegen zeggen”

Kortom…
Mensen denken bij mij altijd: “Oh die Annic is zo’n pittige tante, daar kan ik alles aan vragen en tegen zeggen. Die komt wel voor zichzelf op.” Nou, niets is minder waar. Ik kan niet ontkennen dat ik pittig ben en prima voor mezelf kan opkomen. Maar dat betekent niet dat ik geen gevoel heb, van steen ben en het moeilijk vind om nee te zeggen. Misschien ben ik wel veel liever en zachter dan iedereen denkt. Ik blijf het verschrikkelijk moeilijk vinden om nee te zeggen, maar ik kan het inmiddels wel beter relativeren. Vooral als ik zie hoe anderen omgaan met dezelfde soort situaties. Dan denk ik vaak waarom doe ik dat niet zo?

Herkenbaar? Laat het mij hieronder weten.