Eindelijk heb je de grote sprong genomen, je bent voor jezelf begonnen. Het runnen van je eigen bedrijf heeft vele voordelen, maar op financieel gebied sta je nu zelf aan het roer en ben je verantwoordelijk voor de beslissingen die je neemt. En dat geldt niet alleen voor je uurtarief. Een groot verschil tussen een zzp’er en iemand in loondienst, is dat je als zzp’er geen pensioen opbouwt via je werkgever. Ben jij je hiervan bewust?

“Een belangrijke vraag: heb je later genoeg inkomen voor een leuk leven of moet je nu iets regelen voor straks?” 

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is of je later genoeg inkomen hebt om de dingen te blijven doen die jij belangrijk vindt of dat je beter nu nog iets kan regelen voor jouw financiële later? Wanneer ben jij financieel gelukkig en welke mogelijkheden als zelfstandige heb jij hiervoor? Als zzp’er werk je niet in loondienst en bouw je geen pensioen op via de werkgever. 

Uiteraard ontvangt je als zzp’er wel AOW via de overheid. Een AOW uitkering is op dit moment voor een alleenstaande € 1144,- bruto, dit kan voor jou niet voldoende zijn. Er zijn verschillende manieren om jouw inkomen voor later aan te vullen. Hieronder geef ik een aantal tips waaraan je zou kunnen denken om je pensioen aan te vullen.

“Er zijn verschillende manieren om jouw inkomen voor later aan te vullen”

1. Lijfrente
Eén van de mogelijkheden om je pensioen aan te vullen, is een lijfrente. Via een lijfrente bouw je eigenlijk zelf een pensioenregeling na. Je stort éénmalig of periodiek een geldbedrag in dit product en op het moment dat je met pensioen gaat, krijg je uitkeringen (maandelijks, per kwartaal, half jaar of jaar). Een lijfrente kent belastingvoordelen. Zo zijn de ingelegde bedragen onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar bij je belastingaangifte. De uitkeringen zijn te zijner tijd wel belast. Wil je meer weten over een lijfrente? Kijk dan op de website van wijzer in geldzaken.

2. Sparen of beleggen
Als je na pensionering behoefte hebt aan extra inkomen, kun je denken aan het aanspreken van je spaargeld of je beleggingen. Maar je kunt ook denken aan verkoop van bezittingen die je wellicht niet meer gebruikt. Nationale-Nederlanden heeft een rekenhulp waarmee je kunt uitrekenen hoeveel geld je moet wegzetten om later een bepaald bedrag bij elkaar gespaard te hebben om dingen te doen die voor jou belangrijk zijn.

“Wil je meer inzicht in jouw persoonlijke situatie? Plan dan eens een gesprek met een financieel adviseur”

3. De oudedagreserve
Voor zpp’ers is er nog een extra regeling, een oudedagsreserve. Als je gebruik maakt van de oudedagsreserve zet je een deel van je winst uit je eigen onderneming opzij voor je pensioen. Dit bedrag gaat af van je inkomen en je betaalt er nu dus geen belasting over. De Belastingdienst stelt geen aanvullende eisen wat je nu met het geld doet. Je kunt het reserveren voor je inkomen later maar ook investeren in je bedrijf. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om een oudedagsreserve te vormen.

4. Hypotheek aflossen
Een eigen woning met een lage of compleet afgeloste hypotheek is een prima oudedagsvoorziening. De aflossing van de hypotheek zorgt ervoor dat je straks minder woonlasten hebt en er dus meer geld beschikbaar is om van te leven.

Wat voor jou de beste manier is, kan ik zo niet zeggen, iedereen heeft namelijk andere wensen en behoeften. Wil je meer inzicht in jouw persoonlijke situatie? Dan kan het zinvol zijn om een gesprek aan te gaan met een financieel adviseur. Hij/zij kan je dan goed uitleggen welke mogelijkheden er zijn en kent de verschillende fiscale opties zodat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken. Meer informatie over de fiscale voor- en nadelen vind je ook op onze website pensioenistedoen.nl.

De volgende keer bespreek ik het onderwerp: Ik ben in loondienst, hoe zit dit met mijn pensioen en waar moet ik op letten? Tot de volgende keer! Heb je nog vragen over dit onderwerp, stuur dan een e-mail naar communicatie.pensioen@nn.nl.

#AnnicvwAd

Tekst en beeld: Roxanne