Het beginnen van een bedrijf is een groot avontuur. En net als met ieder avontuur, is het altijd fijn om vooraf wat ‘handige weetjes’ mee te krijgen. Wij hebben er 10 voor je op een rij gezet.

“We hebben op onze website daarom diverse handige checklisten voor je gemaakt die er voor zorgen dat je niks kunt vergeten”

1. Er zijn checklists beschikbaar!
Hoe fijn is het als je gewoon 1 checklist hebt waar alles op staat en wat je rustig kunt aanvinken? Juist! Dat dacht wij dus ook. We hebben op onze website daarom diverse handige checklisten voor je gemaakt die er voor zorgen dat je niks kunt vergeten. Wat denk je bijvoorbeeld van een checklist met alles over het beginnen van een onderneming, het opzetten van je zakelijke boekhouding of het beginnen van een webshop.

2. Een bedrijf zonder winst is een hobby
Wil je een bedrijf starten, maar verwacht je er niet of nauwelijks aan te verdienen, dan hoef je je niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Heel lullig misschien, maar het wordt dan gezien als een hobby en geen bedrijf.

3. Wanneer ben je officieel ondernemer? 
Ondernemer zijn begint al met het gevoel. Maar wanneer ben je volgens de instanties ‘ondernemer’? 

Belastingdienst
Voor de Belastingdienst ben je een ondernemer als je voldoet aan het urencriterium (> 1.225 uren per jaar) en je er uiteraard wat centen mee verdient. Alle criteria vind je hier terug. 

Kamer van Koophandel
Voor de Kamer van Koophandel ben je ondernemer als je deelneemt aan het economisch verkeer, je hebt opdrachtgevers, je levert goederen en diensten en je kunt zelf je beleid bepalen. 

“Wij zijn ooit begonnen met een excellsheet, toen overgestapt op een online boekhoudprogramma en inmiddels hebben we een heuse boekhouder”

4. Wel of niet zelf de boekhouding doen?
Wat het antwoord is op deze vraag is voor iedereen persoonlijk. Wij zijn ooit begonnen met een excellsheet, toen overgestapt op een online boekhoudprogramma en inmiddels hebben we een heuse boekhouder. Dit heeft te maken met het feit dat er nu ook opdrachtgevers zijn die bepaalde verslaggeving van ons verwachten. Wat bij jouw bedrijf past ligt dus niet alleen aan jouw boekhoudtalent, tijd, budget, maar ook aan het soort werk dat je doet. Lees hier wat handige tips. 

“Pssst…. Aktetassen en vakliteratuur zijn volledig aftrekbaar ;-)”

5. Starten heeft voordelen, ook financieel
Ze hebben het in de politiek vaak over de startersvoordelen en dat deze het ondernemen zo aantrekkelijk maken. Het is uiteraard fijn om toch wat geld over te houden in de vaak financieel, pittige opstartjaren. Welke voordelen dat zijn en hoe je er gebruik van maakt? Dat lees je in dit blog over de vijf meest voorkomende belastingvoordelen voor starters.

Pssst…. Aktetassen en vakliteratuur zijn volledig aftrekbaar. ;)

6. Belastingaangifte doen vergt wat meer voorbereiding
Misschien vond je de belastingaangifte hiervoor al een crime, maar nu je ook de ondernemersaangifte er bij moet doen, wordt het nog iets uitgebreider. Belangrijk hierbij is dat je in ieder geval je boekhouding goed bijhoudt gedurende het hele jaar en je er genoeg tijd voor inplant. Of je boekhouder er goed voor betaalt ;)

“Ga eerst voor jezelf na hoeveel je wilt verdienen, reken dit terug naar een uurtarief en ga dan eens kijken wat de markt doet”

7. Je uurtarief bepalen is meer dan afkijken bij de buren
Bij het bepalen van het uurtarief kijken we nog te vaak naar de buren. Als zij 50,- euro vragen, zal het wel goed zijn. Maar kun jij daarvan ook je kosten dekken? En kun je daarvan leven en wat apart zetten voor later: denk aan een grote reis, maar ook aan pensioen of arbeidsongeschiktheid? Ga eerst voor jezelf na hoeveel je wilt verdienen, stel doelen, reken dit terug naar een uurtarief en ga dan eens kijken wat de markt doet. 

8. Je privé-auto ook zakelijk gebruiken? Je kunt meer aftrekken dan je dacht!
Dat je 0,19 euro per kilometer mag declareren dat weten de meesten wel. Maar hoe zit het met je brandstof en onderhoudskosten? Wij hebben hier nog een tip die jou veel geld gaat opleveren! 

“We zien nog té vaak dat mensen van alles gratis doen, zonder duidelijk te hebben hoe hun bedrijf daar beter van wordt”

9. Factureren is belangrijk!
“Tuurlijk!”, denk je misschien. Maar we zien nog té vaak dat mensen van alles gratis doen, zonder duidelijk te hebben hoe hun bedrijf daar beter van wordt. En wanneer factureer je? Houd er rekening mee dat sommige (grote) bedrijven pas na 60 dagen betalen. Als jij dat geld eerder nodig hebt, zul je daar dus afspraken over moeten maken. Het is tegenwoordig zelfs niet meer gek wanneer je vraagt of partijen (gedeeltelijk of geheel) vooraf willen betalen. Communiceer er over met je opdrachtgevers en houd daarbij jouw financiële plan als leidraad.

10. Financieren is geen vies woord
Financieren wordt vaak gezien als iets lastigs. Iets wat er alleen is voor mensen waarbij hun bedrijf slecht loopt. Niets is minder waar! Voor veel bedrijven kan het soms ook de sleutel zijn naar verdere groei. Bedenk je bijvoorbeeld eens dat jij een grote order kunt binnenhalen, maar je wel eerst zelf de inkopen moet financieren. En je klant dan ook pas na 60 dagen betaalt! Grote kans dat je dan een maand of drie het geld moet voorschieten. Een financiering kan dan handig zijn. Ga je echter verliezen financieren, moet je je wel even achter de oren krabben of dat nou wel zo slim is. Verdiep je in de verschillende financieringsmogelijkheden en laat je goed adviseren. 

Tekst en beeld: Joëlla & Nathalie