“Lief, heb jij eigenlijk schulden? Hoe zullen we het financieel regelen, voor het geval we ooit uit elkaar mochten gaan?” Vaak blijven we liever weg van dit soort onderwerpen. Want ja, erg romantisch voelt het niet: over geld praten met je lieftallige wederhelft. Toch is het belangrijk.

“Het is heel nuttig dat jullie van elkaar weten wat jullie money mindset is”

Ken jullie Money Mindset
Je hebt vast wel gemerkt dat je partner anders met geld omgaat dan jij. Dat heeft alles te maken met hoe jullie denken over geld, hetgeen wij je money mindset noemen. Het is heel nuttig dat jullie van elkaar weten wat jullie money mindset is, omdat je dan beter begrijpt waarom die ander bepaalde keuzes maakt. Je komt achter elkaars money mindset door elkaar vragen te stellen als:

  • Welke rol speelde geld in jouw jeugd?
  • Welke overtuigingen over geld heb je vroeger meegekregen en heb je die nog steeds?
  • Hoe denk je over schulden?
  • Welke rol speelt geld in jouw leven?

Kies het juiste moment
Timing is everything, zo ook in jullie geldgesprek. Kies een goed moment. Dus niet op dinsdagmiddag wanneer jullie aan de telefoon hangen en je lief, al multi-taskend, ook zijn veeleisende baas aan het mailen is. Ook niet wanneer je al nachten slecht geslapen hebt en je de chagrijnigheid zelve bent. Een geschikter moment is bijvoorbeeld op een zondagavond wanneer jullie aan het relaxen zijn na een fijn weekend. Zorg voor een ontspannen setting, maak er tijd voor en neem voor om echt naar elkaar te luisteren. Soms helpt het ook om het van tevoren aan te kondigen dat je het hier over wilt gaan hebben, zodat de ander zich er ook op kan instellen en eventueel voorbereiden.

“Voor je het weet gaat het gesprek ineens over dat hij nooit de vuilniszakken wegbrengt en jij klachten krijgt over jouw extreme uitslaapgedrag op zaterdag”

Blijf bij het onderwerp
Weet waar je het over wilt hebben en probeer tijdens het gesprek echt bij het onderwerp te blijven. Wil je het hebben over de bestaande schulden van jouw partner en het plan om deze opgelost te krijgen? Blijf daar dan ook bij. Voor je het weet gaat het gesprek ineens over dat hij nooit de vuilniszakken wegbrengt en jij klachten krijgt over jouw extreme uitslaapgedrag op zaterdag. Dat is dus niet de bedoeling. Bereid je daarom voor, wat wil je minimaal bespreken? Het is helemaal niet gek om een aantal onderwerpen te noteren op een briefje en dat erbij te houden. Dat helpt je om focus te houden tijdens het gesprek.

Tenslotte is het goed om je te realiseren dat praten over geld helemaal niet vervelend hoeft te zijn. Je gaat het tenslotte over jullie toekomstdromen hebben. En hoe fijn is het om ook samen de financiële dingen goed geregeld te hebben? Kijk voor meer talking-money-with-your-honey-tips op www.how2spendit.nl of geef je op voor onze workshop!

Tekst en beeld: Joëlla & Nathalie