Ben jij een freelancer en vind je het best lastig om een juist prijskaartje aan jouw diensten te hangen? How 2 Spend It geeft je een aantal tips.

Bepaal hoeveel je wilt verdienen
Het betalen van jouw eigen vaste lasten en het sparen voor de financiële doelen die je hebt, zijn een belangrijke richtlijn voor het bedrag dat je minimaal wil verdienen. Maak een goed overzicht van je maandelijkse lasten, maak je financiële dromen concreet en bepaal hoeveel je maandelijks minimaal moet verdienen.

Houd rekening met de kosten
Eenmaal je minimale ondergrens gesteld, is het ook belangrijk om deze te verhogen met de kosten die je moet maken. Denk aan de aanschaf van materiaal, voorbereidingskosten, reiskosten of een locatie. Houd ook rekening met de financiële kosten, zoals belasting en verzekeringen.

Denk vooruit
Ondergrens opgehoogd met de kosten? Mooi. Nog even een laatste verhoging in verband met de planning voor de lange termijn. Hoe overleef je de lastige tijden, zoals de momenten dat je geen opdrachten hebt, op vakantie bent of zelfs arbeidsongeschikt raakt? Bereken welke buffer jij nodig hebt en verminder dit met het bedrag dat je hiervoor eventueel al hebt opgebouwd. Bereken vervolgens hoeveel je hier maandelijks extra voor moet verdienen en dan hebben we dat stukje van de puzzel rond.

Hoe wil je jezelf positioneren?
Zoek uit hoeveel jouw concurrentie vraagt. Wellicht leveren zij niet helemaal dezelfde kwaliteit als jij, maar het geeft je al wel een goede richtlijn. Bepaal dan hoe je jezelf in de markt wil positioneren. Wil je een prijsvechter zijn, wil je kwaliteit uitstralen of is er een andere boodschap die je wilt uitstralen met je prijsstelling?

Wat is jouw verdienmodel?
Als je je prijs weet, kun je dit delen door het aantal uren dat je per week wilt en kunt werken. Als freelancer verhuur je veelal je eigen talenten, zoals schrijven, fotoshoots of vormgeving. Grote kans dus dat je uitkomt op uurtje-factuurtje. Dit verdienmodel betekent dat jouw omzet afhankelijk is van het aantal uren dat jij werkt. Bedenk of er meer mogelijkheden te zijn om geld te verdienen met jouw talent op een meer structurele wijze. Dit gaat jou namelijk de mogelijkheid bieden om boven de (uren x uurtarief= inkomen) uit te komen en wellicht ook geld te verdienen als je vb. op vakantie bent.

Tekst en beeld: Joëlla & Nathalie