Een creditcardschuld is nooit een pretje. Naast de maandelijkse aflossingen, betaal je ook nog eens een behoorlijk hoge rente. Tijd dus om de creditcardschuld af te lossen. Hoe kun je hier het best mee beginnen? Lees snel verder voor zes tips!

“Een handige app waarin je jouw kosten kunt invoeren en bijhouden”

1. Creëer inzicht in je financiën
Om vast te kunnen stellen hoeveel je maandelijks kunt aflossen op je creditcardschuld, is het van belang om te weten hoeveel je daar daadwerkelijk beschikbaar voor hebt. Wanneer je namelijk een te hoog aflossingsbedrag afspreekt, is de kans dat je het ook in duurdere maanden vol kunt houden een stuk minder groot. Ga daarom eerst op zoek naar het bedrag dat je maandelijks kunt missen. Een handige app hiervoor is de Budgettool van How 2 Spend It, een gratis app waarin je jouw kosten kunt invoeren en bijhouden.

2. Maak een overzicht van al je schulden
Is je creditcard je enige schuld? Good for you. Je zult echter niet de enige zijn die nog wat schulden heeft, zoals een roodstand, een lening op afbetaling op een oude rekening die nog betaald moet worden. Zet ze allemaal even op een rijtje, het liefst met de einddata, het openstaand bedrag, de huidige aflossing en het rentepercentage.

“Wij adviseren altijd om de ‘kleintjes’, oftewel de schulden die je binnen circa drie maanden kunt aflossen, als eerst af te lossen”

3. Maak een aflosplan
Als je je schulden op een rijtje hebt en je weet hoeveel je maandelijks beschikbaar hebt om af te lossen, kun je keuzes maken. Wij adviseren altijd om de ‘kleintjes’, oftewel de schulden die je binnen circa drie maanden kunt aflossen, als eerst af te lossen. Op die manier wordt je schuldenlijst steeds korter en heb je nog een paar (of misschien zelfs maar 1) schuld om je op te focussen. Maak een aflosplan voor het komend jaar en een plan tot en met je schuldenvrij-datum.

4. Gebruik je extraatjes
Als je een aflosplan hebt, weet je wanneer je een debt-free-party kun geven. Spreek ook met jezelf af dat je (onverwachte) financiële extraatjes ook gebruikt om extra af te lossen. Dat scheelt je weer rente! Dat maakt een plan zo motiverend: je weet gelijk wat het je oplevert als je het geld gebruikt als aflossing. Die party komt steeds dichterbij. ;)

Extra tip: Zorg er na je laatste aflossing voor dat je óf je creditcard verknipt óf dat je hem zo instelt dat je maandelijks het gehele saldo weer inlost. Dat voorkomt schulden en hoge rentes in de toekomst.

5. Voorkomen is beter dan genezen
Om een creditcardschuld in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk dat je kijkt naar de oorzaak. Wellicht is er iets vervelends gebeurd, waardoor je gebruik moest maken van je creditcard. Het kan ook zijn dat je hem gewoon net iets te gemakkelijk hebt gebruikt bij het online shoppen. Kun je wel wat hulp gebruiken? Geef je dan hier op voor de gratis Financiële Detox Challenge van how2spendit.nl. Je gaat dan 6 weken aan de slag met jouw financiën en krijgt daarvoor van ons handige opdrachten, motivatiemails en tools.

“Denk aan het kopen van een huis of een mooie reis maken”

6. Stel doelen
Als je je creditcardschuld hebt afgelost, is het slim om dat ‘aflossingsbedrag’ apart te blijven zetten. Nu alleen niet om iets af te lossen, maar juist om te sparen voor de dromen die je nog hebt. Denk aan het kopen van een huis of een mooie reis maken. Je bent nu toch gewend om rond te komen zonder dat bedrag, dus dan kun je dat mooi gebruiken ;-)

Heel veel succes met het aflossen!

Tekst en beeld: Joëlla & Nathalie