Als je ZZP’er bent, kan het zijn dat je winst per maand wisselt. Zeker als je veel met kortlopende opdrachten werkt. Hoe kun je jezelf dan het best uitbetalen? Ga je voor een vast bedrag of kijk je per maand hoeveel omzet je hebt? Wij hebben wat tips voor je.

Kies voor rust
Wij adviseren zelf om voor een vast bedrag te gaan, omdat dit het meeste rust geeft in zowel je zakelijke als je privé financiën. Dit kan een volledig vast bedrag zijn, maar je kunt ook kiezen voor een vaste ondergrens die jouw privé-uitgaven dekt, aangevuld met een percentage van de winst voor leuke extraatjes.

Hoeveel heb je nodig? 
Om te zorgen dat je stresshormonen niet de lucht in schieten, is het belangrijk om te weten hoeveel je minimaal nodig hebt om in privé een fijn leven te leiden waarbij alle vaste lasten betaald kunnen worden. Zet dit op een rijtje voordat je begint met ondernemen en hou dat aan als minimaal inkomen. En zorg dat je dit bedrag aanpast wanneer er iets in privé verandert.

Kijk niet alleen naar je hypotheek
Het is uiteraard fijn dat je hypotheek betaald kan worden, maar idealiter zit er in jou ‘vaste lasten’ ook een bedrag om te sparen voor onvoorziene situaties. Denk aan een maandje minder winst of ziekte. Hou financieel ook rekening met je pensioen. Op how2spendit.nl hebben we pas nog een blog geschreven over hoeveel je als ZZP’er nodig hebt voor een goed pensioen

Kies een vast betaalmoment
De ervaring leert dat je privéfinanciën een rommeltje kunnen worden, wanneer je uitbetaaldata schommelen. Door een gebrek aan overzicht weet je nooit of het saldo op je rekening nog veel of weinig is, waardoor je eerder bent geneigd alles uit te geven. Of dat je juist niets meer uit durft te geven. Kies daarom voor een vaste dag. Wij betalen onszelf altijd op de 23e van de maand: precies voordat alle vaste lasten weer komen. 

Omzet is geen winst
Veel ZZP’ers hebben het wel eens meegemaakt: genieten van al het geld dat binnenkomt en er dan bij de BTW-aangifte achter komen dat je net iets meer moet terugbetalen dan je had bedacht. Wees slim en boek het BTW-bedrag gelijk na ontvangst naar een aparte spaarrekening. Dat voorkomt vervelende verrassingen en zorgt dat je aan het einde van het jaar iets over hebt. Je hebt tenslotte altijd nog wel wat BTW te vorderen. 

Wat te doen als je te weinig inkomsten hebt?
De gedachte dat er op enig moment te weinig is om uit te betalen, is vaak een reden dat mensen er voor kiezen om hun inkomen af te laten hangen van de winst. En een reden waardoor hun inkomen sterk schommelt wat vaak voor financiële onrust in privé zorgt (en de nodige uitspattingen of boetes: anyone?). Kies daarom toch voor het vaste bedrag en zet in de goede maanden geld apart voor de minder goede maanden op een spaarrekening. Bij ieder bedrijf zijn er maanden waarin er meer omzet is dan in de andere. De kunst is om voor jezelf je financiën toch zo stabiel mogelijk te houden. 

Heb jij nog andere tips? Vul ze hieronder aan! 

Tekst en beeld: Joëlla & Nathalie