Voor het blad Marie Claire schrijf ik een maandelijkse column, hierin deel ik mijn vijf ultieme carrièretips. Deze deel ik ook op mijn website Annicvw.com. Hierbij mijn vijf gouden tips op het gebied van financiën…

1. Word gek op geldzaken
‘Ondernemen is zó leuk, maar de financiën en administratie…’, hoor ik vaak. Nou, dat hoort dus óók bij ondernemen. Toen ik net begon, was het ook niet mijn favoriete onderdeel, maar sinds ik weet waar ik het over heb, doelen heb gesteld en de dingen onder controle heb, vind ik het stiekem één van de leukere onderdelen van ondernemen. Financiële doelen halen geeft een kick.

2. Ken je financiële focuspunten
Simpel gezegd draait het bij financiën om drie dingen: omzet, kosten en winst. In mijn begin-jaren lag de focus daar nauwelijks op. Ik was alleen maar bezig met bezoekers, bezoekers en nog eens bezoekers. Met uiteindelijk natuurlijk wel het doel om daardoor geld te verdienen. Tot ik me op een dag realiseerde dat 800.000 bezoekers per maand ook al heel veel waren (mijn doel was 1 miljoen). Vanaf dat moment ben ik mij volledig op de omzet gaan richten. Gevolg: een stijging van 35%.

3. Tools & mensen schelen tijd & geld
Als je een financieel gezond bedrijf wil hebben, is het heel belangrijk om te werken met de juiste tools en mensen. Met andere woorden: bezuinig niet op een accountant of boekhouder en ga niet zelf facturen zitten maken in Word of Excel, maar gebruik een factuursysteem (ik gebruik factuursturen.nl). Nog een tip: laat je boekhouder maandelijks of één keer per kwar-taal een winst- en verliesrekening uitdraaien. Analyseer je cijfers: kun je besparen? Laat je ergens inkomsten liggen? Kritisch zijn kan je veel opleveren.

4. Wees zuinig & slim
Op de tools uit punt 3 bespaar ik niet, maar verder is besparen en zo min mogelijk onnodige kosten te maken voor mij echt een sport geworden. Zo vraag ik bijvoorbeeld altijd minimaal 3 offertes aan als ik een opdracht wil uitbesteden, en ik bekijk elk half jaar mijn vaste kosten om te zien waar ik kan besparen. En: I love barterdeals! Een deal waarbij je met gesloten beurs gunsten en/of diensten ruilt, zodat beide partijen blij zijn. Dingen die ik heb gebarterd zijn onder andere advertenties in magazines en kantoorruimte, van alles kan. Heb je ik je en-thousiast gemaakt? ;-)

5. Think out of the box
In de (online) advertentiewereld is het zeer ongebruikelijk om je klanten vooraf te laten beta-len. Out of the box denken brengt je verder, daarom laat ik onze klanten die adverteren op ILovefashionNews.com altijd vooraf betalen. Zo heb je achteraf nooit gedoe. Klanten die te-genstribbelen leg ik altijd uit: “Als je naar de Albert Heijn en je neemt je boodschappen mee betaal je toch ook niet pas na 30 dagen?

Heel veel succes met jouw financiën, maar onthoud: “If you chase money, you’ll never do what it takes to be successful”

Elke maand vind je weer een nieuwe column in Marie Claire. Ik ben benieuwd, heb jij nog een goeie geld tip? Of welke tip vind jij het beste van deze vijf? Laat het mij hieronder in een reactie weten!