Het doen van je administratie is misschien niet het meest leuke onderdeel van het ondernemerschap, maar het is wel heel belangrijk om de gezondheid van je bedrijf te kunnen monitoren en te voldoen aan alle noodzakelijke plichten, zoals de BTW-aangifte. Een aantal tips:

Vragen die je jezelf als eerste moet stellen:

Wat is er nodig i.v.m. de complexiteit van mijn bedrijf en boekhouding?
Het ene bedrijf is het andere niet. Verleen jij diensten vanuit je eenmanszaak en factureer je uurtje-factuurtje? Dan is de kans groter dat je er voor kiest om zelf je administratie te doen, dan wanneer je een winkel hebt met een kasfunctie, een webshop of veel personeel.

Wat is mijn kennis en ervaring op het gebied van administreren?
Je hoeft geen accountancy te hebben gestudeerd om je eigen boekhouding te doen. Het is uiteraard wel belangrijk dat je je administratie goed bijhoudt en de aangiftes bij de Belastingdienst goed en tijdig indient.

Wat is mijn budget?
Het spreekt voor zich dat het goedkoper is om je administratie zelf te doen, dan wanneer je het uitbesteed. Mits je het goed bijhoudt, anders moet je het alsnog uitbesteden en is de rekening voor de inhaalslag alsnog hoger.

Je hebt grofweg vier mogelijkheden:

1. Zelf bijhouden
Dat kan bijvoorbeeld in Excell. Wij adviseren dit echter niet. De foutkans is groter en het is lastig om snel te zien hoe jouw bedrijf er voor staat.

2. Administreren in een administratieprogramma
Er zijn er velen, zoals Jortt of Thinq. De maandelijkse kosten liggen tussen de 20 en 70 euro, afhankelijk van de hoeveelheid diensten die jij wilt. Dit is een goede optie, indien je je administratie zelf wilt doen, dit efficiënt wilt inrichten en tussentijds snel overzicht wilt hebben. Ook je facturen versturen en het doen van je BTW-aangiftes kan vaak via deze programma’s.

3. Boekhouder
Je kunt je administratie ook uitbesteden aan een boekhouder. Je stuurt dan je administratie steeds door, de boekhouder verwerkt het en doet evt. je aangiftes. Er zitten behoorlijke kwaliteitsverschillen tussen boekhouders. Vraag recensies van anderen en check of ze zijn aangesloten bij een koepelorganisatie.

4. Accountant
Een accountant is handig als je ook een controlerende functie nodig hebt. Denk aan een gecontroleerde jaarrekening voor de bank.

Jij blijft eindverantwoordelijk
Of je de administratie wel of niet uitbesteed, heeft geen invloed op de verantwoordelijkheid voor jouw administratie en de financiële gezondheid van jouw bedrijf. Neem daarom de tijd om je administratie vooraf goed in te richten en hou dit tussentijds goed bij. Zorg ook dat je weet of de BTW-aangifte is gedaan, tot wanneer je administratie is bijgewerkt, etc. Plan regelmatig een gesprek met je boekhouder of accountant om te bespreken hoe je er financieel voor staat. Tot slot, is het belangrijk om alles goed te bewaren. Je hebt een bewaarplicht van je stukken van 7 jaar. Zorg daarom dat je alles bijhoudt en makkelijk vindbaar maakt.

We vinden het leuk om te weten hoe jij het hebt aangepakt en welke tips jij nog hebt. Deel je ze hieronder met ons?

Tekst en beeld: Joëlla & Nathalie