Als ondernemer weet je als geen ander hoe het is om je eigen business te runnen. Je bent gewend om zonder overleg belangrijke beslissingen te nemen, ook op financieel gebied. En natuurlijk loopt ook in huis alles gesmeerd. 
Maar dan kom je hem of haar ineens tegen: iemand waarmee je dolgraag wil samenwonen en je dromen wil delen. Heel leuk, maar ook heel spannend. Niet alleen deel je een huis, ook op financieel gebied verandert er van alles. Met deze drie tips maak je ook van het samenwonen met je partner een succesvolle business.

“Wel belangrijk: zet al jullie vaste kosten overzichtelijk op een rij”

1. Breng gezamenlijke kosten in kaart
Het is niet het spannendste onderwerp om te bespreken, maar wel belangrijk: zet al jullie vaste kosten overzichtelijk op een rij. Het gaat nu immers niet alleen meer om jouw kosten, want een (fiscale) partner brengt ook inkomsten én uitgaven met zich mee. Je kunt de vaste lasten gelijkmatig verdelen over jullie beiden, maar wanneer jullie erg verschillen in inkomsten is een andere verdeling wellicht eerlijker. Dit zijn twee handige opties:

  1. Naar rato: aan de hand van wat jullie verdienen verdeel je de kosten. Wanneer jij 2/3 van de totale inkomsten verdient, betaal je dus ook 2/3 van de uitgaven.
  2. Hetzelfde bedrag overhouden: tel alle inkomsten bij elkaar op en trek daar alle uitgaven vanaf. Wat overblijft deel je door twee; dat is het bedrag dat jullie allebei overhouden per maand. Het verschil tussen je eigen inkomsten en wat je overhoudt is dat wat je aan kosten betaalt.

Een old school ‘huishoudboekje’ is een goede eerste stap om alle maandelijkse uitgaven in kaart te brengen. Handig is ook om een en/of-rekening te openen voor de vaste lasten. Hier kunnen jullie elke maand een vast bedrag op storten. Het is slim om dit aan te vullen met een gezamenlijke spaarrekening, waarop je maandelijks een bedrag stort. Daarmee creëer je een stabiele reserve voor jullie grotere uitgaven. Internetsparen van Nationale-Nederlanden geeft jullie alle vrijheid. En je kan altijd geld opnemen. Fijn!

“Waar vaak niet aan wordt gedacht is dat als je samenwoont bijvoorbeeld maar één reisverzekering nodig is en één inboedelverzekering”

2. Verzamel alle verzekeringen
Ondernemers weten in de regel heel goed hoe je bewust met het geld binnen je bedrijf moet omgaan. Bedenk ook hoe je als je samenwoont verstandig met het budget om zou willen gaan. Zet alle verzekeringen van jullie op een rij en spreek af welke je kunt samenvoegen. Waar vaak niet aan wordt gedacht is dat als je samenwoont bijvoorbeeld maar één reisverzekering nodig is en één inboedelverzekering. Het geld dat je hiermee bespaart kun je dan bijvoorbeeld op jullie gezamenlijke spaarrekening storten.
Kijk eens of je alle verzekeringen bij één partij kunt onderbrengen. Een pakketverzekering scheelt vaak aanzienlijk in de kosten. De pakketverzekering van Nationale-Nederlanden biedt een fijne korting en veel keuzemogelijkheden. 

“Handig: een mindmap kan jullie meer inzicht geven”

3. Maak jullie dromen waar
Korte tripjes samen, lekker uit eten en mooie reizen maken; quality time is belangrijk wanneer je druk bent met een eigen onderneming. Maar vrije tijd en leuke dingen doen kost vaak geld. Een gezamenlijke spaarrekening biedt hierin uitkomst. Bedenk vooraf wat jullie wensen zijn, bijvoorbeeld een keer per maand uit eten, of minimaal vier keer per jaar een weekendje weg, en hoeveel geld jullie hiervoor nodig hebben. Handig: een mindmap kan jullie meer inzicht geven en daarmee helpen jullie (kleine) dromen uit te laten komen. En het is tegelijkertijd erg leuk om samen te maken!

Wil je meer weten over het afsluiten van een spaarrekening of welke handige stappen je kunt nemen wanneer je gaat samenwonen? Nationale-Nederlanden kan je hierbij helpen. 
Kijk op www.nn.nl/samenwonen

Tekst: Nationale-Nederlanden
#AnnicvwAd