Stel je bent al een tijdje zzp’er en je wil je uurtarief omhoog gooien. Hoe doe je dat? En hoe ga je dit je bestaande klanten verkopen? 

“Je kunt niet elke maand van tarief veranderen: dat staat onprofessioneel en je klanten willen graag weten waar ze aan toe zijn”

Je uurtarief bepalen
Je uurtarief bepalen kan best een lastig klus zijn. Als je start als ondernemer is het belangrijk om hier een weloverwogen beslissing in te maken. Dat doe je niet even snel, maar middels een doordachte berekening waarbij je rekening houdt met onder andere: 

  • Jouw ervaring en diploma’s
  • Wat jij maandelijks nodig hebt om financieel rond te komen (zet dat dus ook eerst op een rijtje)
  • Een stukje voor je later, zoals je pensioen en arbeidsongeschiktheid
  • De gemiddelde prijzen voor gelijke diensten

Een andere reden om goed over je uurtarief na te denken is dat je hier eenduidig in wilt zijn. Je kunt niet elke maand van tarief veranderen: dat staat onprofessioneel en je klanten willen graag weten waar ze aan toe zijn. 

“Bij het berekenen van een nieuw uurtarief is het belangrijk dat je een berekening maakt. Op die manier kun je je verhoging ook goed beargumenteren”

Je uurtarief verhogen 
Het kan natuurlijk zo zijn dat je na een bepaalde periode je uurtarief wilt verhogen. Dat kan  bijvoorbeeld zijn door inflatie (maar dat is nooit schrikbarend veel) of omdat je kwaliteit omhoog is gegaan door bijvoorbeeld een opleiding die je gedaan hebt, meer ervaring of nieuwe tools.

Hoeveel je omhoog gaat met je uurtarief bepaal je natuurlijk zelf. Maar net als toen je voor het eerst je uurtarief bepaalde, is het ook met het berekenen van een nieuw uurtarief belangrijk dat je een berekening maakt. Dus dat je weer alle eerder genoemde factoren op een rijtje zet en op basis daarvan op een weloverwogen tarief komt. Op die manier kun je je verhoging ook goed beargumenteren.

“Wanneer je je klanten persoonlijk op de hoogte stelt en een goede onderbouwing kunt geven, zullen ze dit waarschijnlijk alleen maar waarderen”

Je klanten netjes informeren
Oké, dus je hebt een nieuw (en hoger) uurtarief bepaald. Je kunt er voor kiezen om de tariefsverhoging alleen bij nieuwe klanten in te voeren. Er ontstaat dan echter verschil tussen je klanten en het is aan jou of dat wenselijk is. Belangrijk is dat je een goed overwogen keuze maakt, waarbij je het gesprek met je klanten niet uit de weg gaat en dit ook geen reden mag zijn om de verhoging niet door te voeren. Wanneer je je klanten persoonlijk op de hoogte stelt en een goede onderbouwing kunt geven, zullen ze dit waarschijnlijk alleen maar waarderen. Wij hebben zelfs wel eens gehoord van iemand dat de klanten haar tarief al zo laag vonden voor de kwaliteit die er geboden werd! Bel je klanten dus persoonlijk op of nodig ze zelf uit voor een koffie (wij schreven er laatst nog een blog over). Leg ook uit waarom je hebt besloten om je uurtarief omhoog te doen. Met open en eerlijk zijn kom je vaak een heel eind. En dat wil je ook, want er is als klant zijnde niets zo raar als ineens een onverwacht hoge factuur ontvangen. 

Kom je klanten tegemoet
Je kunt je bestaande klanten ook tegemoet komen door bijvoorbeeld voor te stellen om je verhoogde uurloon voor hen pas in te laten gaan over twee maanden. Of kom ze op een andere manier tegemoet, doe een keer wat extra’s. Zo kweek je goodwill.

Je uurtarief verhogen kan dus, maar doe dit met beleid en zorg voor een goed onderbouwd verhaal. Transparant zijn en duidelijk communiceren zijn hierbij onmisbaar. Succes!

Tekst en beeld: Joëlla & Nathalie