Allereerst een heel fijn, gezond, gelukkig en voorspoedig 2016! Een nieuw jaar staat voor velen van ons gelijk aan goede voornemens. Om te zorgen dat 2016 een financieel topjaar voor je wordt, helpen wij je graag aan een paar gezonde financiële tips die jou hierbij gaan helpen.

1. Maak geen goede voornemens, maar stel concrete doelen
Crashdiëten helpt niet, je kunt beter kiezen voor een gezonde lifestyle’, is het credo. Feitelijk geldt dit ook voor je financiële gezondheid. Je kunt beter werken aan een gezonde relatie met geld, dan maandelijks op crashdieet. Het stellen van concrete financiële doelen is hierbij belangrijk. Bij voorkeur maximaal drie: 1 op korte termijn, 1 op lange termijn en een financieel doel, zoals het aflossen van een schuld of het opbouwen van een buffer.

2. Houd een grote schoonmaak
Om te kunnen gaan werken aan een gezonde, financiële lifestyle, is het belangrijk om je kast leeg te ruimen. Administratie op orde maken, contracten allemaal netjes in een map en natuurlijk bijhouden. Je bent dan weer geheel op de hoogte van jouw financiën en het geeft je focus op de juiste dingen. Goed gevoel, toch

3. Ga financiële calorieën tellen
Om bewuste keuzes te kunnen maken, is het belangrijk dat je deze baseert op jouw daadwerkelijke situatie. Je moet dus op de hoogte zijn van jouw inkomsten en uitgaven. Ga aan de slag met een online kasboek, hou het bij in een schriftje of ga aan de slag met de Budgettool App van How 2 Spend It. Zorg ervoor dat je weet wat je nog te besteden hebt en maak bewuste keuzes qua uitgaven.

4. Schrap je toxic spending habits
Emo-eters, emo-shoppers. Ook hier vind je de gelijkenis met voornemens voor een gezonde lifestyle. Soms kunnen emoties er toe leiden dat je negatief gedrag vertoont. De één gaat eten, de ander shoppen of weer wat anders. Zorg ervoor dat je weet waar jouw valkuilen liggen op financieel gebied en verzin een tegenactie. Voorbeeld: als ik niet lekker in mijn vel zit, duik ik de sportschool in (in plaats van de winkels).

5. Beloon jezelf
Gedrag veranderen lukt niet door jezelf alleen maar dingen te ontzeggen. Vergeet daarom niet om ook een beloning voor jezelf in het verschiet te stellen. Plan tussentijdse evaluatiemomenten in waarop je kijkt hoe het met je doelen staat. Gaat het goed? Stel daar dan ook een beloning tegenover. Spaar bijvoorbeeld al je kleingeld op en ga daar lekker van eten in dat leuke tentje.

Heb jij nog een tip voor anderen die aan de slag willen met een financieel gezonde lifestyle? Deel ze dan hieronder met ons!

Tekst en beeld: Joëlla & Nathalie