Op 19 november 2015 zijn alle nieuwe premies weer bekend en begint het zorgverzekering-switch-feest weer. Hoe zorg je dat je voor het eind van het jaar de juiste zorgverzekering kiest? How2SpendIt geeft advies!

1. Begin met je eigen wensen

Je kunt uiteraard niet in de toekomst kijken en alle kosten van tevoren weten, maar er zijn vast een aantal dingen die je wel al kunt bedenken. Ben je volgend jaar van plan om eindelijk eens met die psycholoog te gaan praten bijvoorbeeld? Of wil je volgend jaar wat gebitswerkzaamheden laten doen? Zorg dan dat je daar goed voor verzekerd bent.

2. Win advies in

Vraag ook jouw vaste artsen, zoals je tandarts, of hij/zij nog kosten bij jou verwachten volgend jaar. Het kan zijn dat er een kroon aankomt of bijvoorbeeld een specifiek laboratoriumonderzoek. Je kunt daar dan vervolgens rekening mee houden in de keuzes omtrent jouw zorgverzekering.

‘Bekijk eens hoeveel je van het eigen risico hebt gebruikt in de afgelopen twee tot drie jaar’

3. Het verleden als voorspeller van de toekomst

Bekijk eens hoeveel je van het eigen risico hebt gebruikt in de afgelopen twee tot drie jaar. Dat geeft je een goede indicatie van welk bedrag je komend jaar kunt verwachten als je gezondheid hetzelfde blijft. Heb je geen idee? Vraag het dan op bij je zorgverzekeraar.

4. Kies jouw risico

Je hebt twee soorten eigen risico: verplicht en vrijwillig eigen risico. Beiden gelden voor zorg uit de basisverzekering, maar er zijn uitzonderingen, zoals huisarts en kraamzorg. Het verplicht eigen risico bedraagt in 2016 EUR 385,-. Je kunt deze vrijwillig ophogen tot maximaal EUR 885,-. Je zou dit kunnen doen als je geen chronische ziekten hebt en geen zorg uit het basispakket te hoeven gebruiken. Het zorgt namelijk voor een lagere premie.

‘Gemak dient de mens!’

5. Vergelijk niet alleen de premies
Wanneer je eenmaal je wensen omtrent het risico bepaald hebt, is het makkelijk om premies te vergelijken. Maar kijk verder dan dat! Belangrijke punten om ook te checken zijn: vergoedingen (wel/niet/welk bedrag), declaratietools en de snelheid van uitbetalen. Gemak dient de mens, dus toch fijn wanneer je makkelijk en snel kunt declareren en je het geld niet maanden hoeft voor te schieten.

Kijk jij elk jaar naar de verschillende opties in zorgverzekeringen en heb je nog tips? Laat het ons dan weten!

Tekst en beeld: Joëlla & Nathalie