Dat je tijdig je aangifte moeten doen weet je natuurlijk (let op: vóór 1 mei), maar de Belastingdienst wil je nu graag helpen met het foutloos en volledig doen van je aangifte en heeft mij daarom gevraagd tips te delen.

“De Belastingdienst heeft een aangiftechecklist voor ondernemers, na deze 6 checks ben je klaar voor je aangifte”

Niet alleen burgers, maar natuurlijk ook ondernemers zijn namelijk zélf verantwoordelijk voor een juiste aangifte. De gegevens die de Belastingdienst al voor ingevuld heeft moet je goed controleren en daarnaast is het belangrijk dat je de gegevens die de Belastingdienst niet van je kan weten zelf moet aanvullen. De winstgegevens dien je helemaal in te vullen

Checklist
De Belastingdienst heeft een aangiftechecklist voor ondernemers met uitleg. Na de onderstaande 6 checks ben je klaar voor je aangifte!

1. Moet u wel aangifte doen als ondernemer?
2. Doet u zelf aangifte of besteedt u dat uit?
3. Hebt u al inloggegevens voor Mijn Belastingdienst?
4. Welke cijfers hebt u nodig in uw aangifte? Is uw administratie op orde?
5. Weet u wat uw zakelijke kosten en aftrekposten zijn?
6. Weet u waar u extra op moet letten?

Toch nog even checken? Klik dan hier: de aangiftechecklist met uitleg!

Maar welke heb je nou eigenlijk nodig voor je balans?
Soms is het best lastig om te bepalen welke cijfers je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan je voorraden: Verkoop je producten, in een winkel of online, dan houd je voorraden. Die voorraden hebben een bepaalde financiële waarde, die ook een plekje moet krijgen in je aangifte. Maar welke waarde heeft een voorraad van verouderde producten die je waarschijnlijk niet makkelijk meer verkoopt? En waar vul je dat dan in op je aangifte? Hier vind je alle informatie over de cijfers voor je zakelijke aangifte inkomstenbelasting.

Lukt het niet?
Lukt het jou niet om je cijfers bij elkaar te krijgen voor vóór de uiterste aangiftedatum van 1 mei? Vraag dan vóór 1 mei uitstel voor je aangifte aan. Vind je de aangifte te ingewikkeld of te veel werk, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om de aangifte uit te besteden aan een professionele tussenpersoon over te laten, maar regel ook dit op tijd want je blijft natuurlijk zelf verantwoordelijk.

“Een goede administratie is niet alleen belangrijk voor jouw aangifte. Het zorgt er ook voor dat je goed zicht hebt op de ‘gezondheid’ van jouw onderneming”

Waarom belangrijk?
Als jouw administratie helemaal op orde is, kun je de cijfers voor jouw aangifte waarschijnlijk snel vinden. Daarnaast: een goede administratie is niet alleen belangrijk voor jouw aangifte. Het zorgt er ook voor dat je goed zicht hebt op de ‘gezondheid’ van jouw onderneming. Niet geheel onbelangrijk! ;-) Houd je administratie dus goed bij. Wist je dat een (online) boekhoudpakket dat een stuk makkelijker kan maken? Wil je dit toch niet zelf doen? Overweeg dan om hiervoor een financieel adviseur in te schakelen.

Ga voor meer informatie of vragen naar de website van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl

Dit artikel is in samenwerking met de Belastingdienst #ad