Oktober kleurt ook dit jaar weer roze, want deze maand staat in het teken van borstkanker. Elk jaar weer wordt er door middel van bijzondere activiteiten een maand lang aandacht besteed aan de bewustwording rondom borstgezondheid.

De maand werd afgetrapt door het in roze uitlichten van de ambstwoning van de Amsterdamse burgermeester Eberhard van der Laan, een onderdeel van het wereldwijde Global Landmarks Illumination Initatieve van The Estée Lauder Companies. Annic was er bij en telden samen met Quinty Trustfull (ambassadrice van Stichting Pink Ribbon) en Fabienne de Vries af tot de start van de Borstkankermaand.

Deze keer staan jonge vrouwen met borstkanker centraal in de campagne. Want voor jonge vrouwen is borstkanker anders dan voor oudere vrouwen. Jongere vrouwen staan middenin het leven, met alle drukte die daar bij hoort. De kans op terugkeer van de ziekte is groter en de behandelingen zijn anders.

Bovendien tast de behandeling bij jonge vrouwen ook de vruchtbaarheid aan. Soms doordat een behandeling de menstruatiecyclus stillegt, soms door beschadiging van de eierstokken. Borstkankervereniging Nederland en Stichting Pink Ribbon doen hard hun best om het bewustzijn van borstkanker te vergroten.

Hoe eerder een kanker wordt geconstateerd, hoe beter is inmiddels bekend. Maar waar moet je opletten? Wij zetten 7 tips voor je op een rij.

1. Ken je borsten en meld elke verandering aan je dokter

2. Laat vanaf je vijftigste om de twee jaar een mammografie maken – doe dat vroeger wanneer je een hoog risico loopt

3. Fruit en groenten zijn héél belangrijk. De vezels, antioxidanten en andere voedingsstoffen zijn van groot nut

4. Zorg dat je gewicht op pijl blijft. Overgewicht na de menopauze brengt meer gezondheidsrisico’s met zich mee

5. Beperk je alcoholgebruik

6. Niet roken! Rook je wel? Meteen mee stoppen

7. Doe elke dag minimaal 30 minuten aan lichaamsbeweging. Dit kan van alles zijn: rennen, fietsen, wandelen

Wil je meer informatie over Pink Ribbon en haar acties tijdens de Borstkanker? Bezoek dan www.pinkribbon.nl.