Een beetje van jezelf een beetje van ….wij Hollanders zijn gek op pakjes, zakjes, maaltijden uit de magnetron en smaakversterkers. In al deze bewerkte voeding zitten stoffen die ons lichaam niet herkent, ofwel synthetische stoffen. Maar wat zijn nu eigenlijk E-nummers en waarom zijn ze soms schadelijk?

E-nummers zijn hulpstoffen (zowel synthetisch als natuurlijk) die ons eten lekkerder, mooier, smaakvoller en glanzender maken. Ze zijn, volgens de voorschriften vanuit de EU, niet schadelijk voor de mens, omdat ze na heel veel onderzoek zijn goedgekeurd. Gelukkig gaat niet iedereen uit van de mening van de EU en daarom is er veel discussie over dit onderwerp.

Naam versus nummer
Een E-nummer heeft een gewone naam en een E-nummer. Voorbeeld, smaakversterker mononatriumglutamaat = E621. Fabrikanten mogen er zelf voor kiezen of ze een ingrediënt als E-nummer op de verpakking zetten of onder de naam. Zo kunnen ze ons dus laten geloven dat een bepaald product geen E-nummers bevat en het een ‘natuurlijk’ product is. Op de ingrediëntenlijst zetten ze dan wel mononatriumglutamaat, maar geen E621. Megaverwarrend en lastig als je bewust wilt eten.

‘ Zo kunnen ze ons dus laten geloven dat een bepaald product geen E-nummers bevat en het een ‘natuurlijk’ product is’

Dagdosis
E-nummers zijn stofjes die, even heel kort door de bocht gezegd, in grote hoeveelheden giftig zijn voor ons. Daarom is voor elk E-nummer vastgesteld wat je per dag maximaal van die stof mag binnenkrijgen. Helaas wordt dit op dieren getest. De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) is over het algemeen 100 keer lager dan de hoogste hoeveelheid die bij proefdieren geen schadelijke effecten liet zien. Af en toe de ADI overschrijden levert door die ruime marge dus geen gezondheidsrisico op, aldus de EU.

Bijwerkingen
In heel veel producten zitten E-nummers, met name in kant en klaar maaltijden, pakjes en zakjes. Als je veel van dat soort producten eet, krijg je dus ook veel E-nummers binnen. Sommige stoffen versterken elkaar in je lijf waardoor jij allerlei vage klachten krijgt als jeukende huid, acné, slapeloosheid, hartkloppingen, vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn, etc. De lijst met bijwerkingen is heel erg lang. Gelukkig zijn niet alle E-nummers schadelijk.

Het is best heel lastig om E-nummers te vermijden. Kijk kritisch naar de verpakkingen van het voedsel dat je koopt en probeer zoveel mogelijk zelf te bereiden. In plaats een soepje op basis van een poedertje, kook je de groenten, trek je zelf bouillon en breng je de soep op smaak met specerijen. Eerlijk eten is het beste voor je gezondheid!

Beeld: Renée Streefkerk Fotografie