Ja, het is alweer 8 januari. En dus is het een week geleden dat ik mijn alcohol vrije maand begon. Ik vertelde je op 1 januari een deel van mijn goede voornemens en doelen voor 2016. En ja, ik heb me dus voorgenomen om januari alcoholvrij door het leven te gaan. Ik ben héél erg benieuwd of ik er iets van merk. Lichamelijk of geestelijk? Krijg ik er een mooiere huid van, ga ik het missen, val ik iets af? Ik ga je vanaf vandaag elke vrijdag laten weten hoe de afgelopen week alcohol vrij is verlopen.

“Want aan de ene kant sta ik niet elk weekend laveloos in de stad, maar aan de andere kant drink ik toch best vaak gezellig een wijntje”

Maar voordat ik begon ben ik eens nagegaan hoeveel glazen alcohol ik nou eigenlijk nuttig in een week. Want aan de ene kant sta ik niet elk weekend laveloos in de stad, maar aan de andere kant drink ik toch best vaak gezellig een wijntje tijdens het eten thuis, borrels, etentjes etc. Afgelopen maand december heb ik gemiddeld 12 glazen wijn per week gedronken en dat zijn toch al snel 1,7 glazen per dag! Of het nou echt veel is weet ik niet, maar weinig is het in ieder geval niet. Neem wel even mee dat ik in de eerste week van december nog op vakantie was én vergeet natuurlijk de feestdagen niet. ;-) Hieronder een verslagje van mijn eerste week.

1 januari
Ik heb vanaf 00.00 uur geen druppel meer gedronken. Kijk als ik het doe, doe ik het goed. Op 1 januari waren we wel moe van het feestje van de avond ervoor, dus dit jaar geen nieuwjaarsborrel op 1 januari voor ons. Zo, die heb ik in the pocket. De eerste dag alcohol vrij is een feit.

“Ik voelde mij toch een beetje bezwaard. Want borrelen zonder wijn is zij totaal niet van mij gewend”

2 januari
Dag twee in dit nieuwe jaar kon ik er niet onderuit, mijn beste vriendinnetje vond het de hoogste tijd voor een nieuwjaarsborrel! Dus zijn we gezellig gaan borrelen en een hapje gaan eten. En ik dus zónder mijn gebruikelijke wijntjes. Ik voelde mij toch een beetje bezwaard (want borrelen zonder wijn is zij totaal niet van mij gewend) en het is tóch ongezellig om niet een wijntje mee te drinken. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik het na het eerste drankje (voor mij een spa blauw) eigenlijk vergat en er niet meer echt aan dacht. En als je dan thuis komt na zo’n gezellig avond en merkt dat je nog helemaal fris bent, is dat stiekem ook wel heel erg lekker.

3 t/m 5 januari
Mijn vriend is weg voor werk, dus ik ben ‘s avonds alleen thuis dus dat is een eitje. Ik kan niet ontkennen dat ik een paar keer heb gedacht, gezellig even één wijntje bij het eten? Maar alcohol vrij, is alcohol vrij dus ik houd vol.

6 en 7 januari
Vriendlief is weer thuis, maar wel moe van werk dus ploffen we na het eten lekker op de bank. Zonder wijntje dus. En ook al ben ik de enige thuis die deze maand geen alcohol drinkt, ik denk toch dat mijn vriend daardoor toch net iets sneller zijn glas wijn laat staan.

“Maar tegelijkertijd zie ik nu al op tegen aankomende week”

Conclusie eerste week
Ik moet zeggen dat deze eerste week mij best goed af ging, maar tegelijkertijd zie ik nu al op tegen aankomende week. Vanavond heb ik een verjaardagsborrel én een etentje met vrienden. En dan kijk ik niet alleen op tegen het niet gezellig een glaasje meedrinken, maar misschien nog wel meer tegen de reacties van onze vrienden. “Ah toe, doe niet zo ongezellig! 1 glaasje kan toch wel?”. Of “Waarom drink je niet? Ben je zwanger?” Deze laatste vraag kreeg ik de afgelopen maanden al wekelijks van vrienden en familie zonder een alcohol vrije maand. ;-) Verder merk ik nog niet veel, ik woog 63 kilo op 31 december en ik weeg nu 62,4. Maar ik let ook op mijn eten en ik loop veel. Dus ik denk niet dat het door de alcohol komt. Wat denk jij?

Heb jij ook een alcohol vrije maand? Heb je tips? En hoe bevalt het jou? Laat het hieronder in een reactie weten! Ik ben benieuwd!