Als kind mopperde ik er op los wanneer ik van mijn ouders mee moest naar Vredenburg om een klassiek concert bij te wonen. ‘Ik neem gewoon mijn oordoppen en kussen mee want in slaap vallen doe ik toch!’ was mijn standaard reactie. We deden om en om: de ene maand was mijn broertje de pineut, de andere maand ik. Zo gaat dat met een abonnement.

‘Ik neem gewoon mijn oordoppen en kussen mee want in slaap vallen doe ik toch!’

Nu, jaren later, ben ik blij dat ik op jonge leeftijd kennis heb gemaakt met klassieke muziek. Ik vind ik het zelfs mooi. Zo mooi dat ik lid ben geworden van Entrée, de grootste culturele jongerenvereniging (zeg maar alles onder de 30) van het Koninklijk Concertgebouw. Wat dit inhoudt? Voor een lidmaatschap betaal je €15 per jaar. Daarmee heb je toegang tot een grote selectie concerten die beschikbaar zijn vanaf €10. Een fantastische deal dus om jongeren aan klassieke muziek te laten snuffelen (en je het je ook nog eens kunt permitteren enkel deel 1 voor de pauze mee te pikken, zonder schuldgevoel over een peper duur kaartje. Lees: dat doe ik soms stiekem).

‘Het is opgaan in de muziek en de emotie die je wil overbrengen naar het publiek’

Dan de reden waarom ik verslingerd ben aan het Concertgebouw. Het is toch een prachtig idee, dat wij anno 2015 naar een soort muziek luisteren waar men eeuwen geleden ook ontroerd door raakte. Blijkbaar is er een universele taal van tonen die de mens op een dieper niveau raakt. Muziek versterkt je stemming. Althans, zeker die van mij. Waarom ik diep respect voor musici heb, is omdat zij zich volledig geven tijdens een performance. Het is opgaan in de muziek en de emotie die je wil overbrengen naar het publiek. Dit alles zonder concessies te doen in ijdelheid; een gekke bek hier en daar om net die ene toon te raken nemen ze voor lief. Soms zou ik willen dat ik zo in het leven kon staan. Uit het hoofd en met volledige overgaven.

karlijn

Afgelopen vrijdag bestond Entrée alweer 21 jaar. Dat moest groots gevierd worden tijdens De Nacht van de Entrée! Compleet met slaapfeestje in het Concertgebouw en al. Naast de filmpremière van Paolo’s Sorrentino’s (de maker van La Grande Belezza) ‘Youth’ gaven Perquisite, Fuse en Kris Berry een wervelend optreden. Wie nog steeds denkt dat er voornamelijk grijze duiven in de zaal zitten, nodig ik bij deze uit een volgende keer mee te gaan!

Ps.: neem je pyjama en tandenborstel mee.

Meer info? Check www.jouwentree.nl of www.concertvrienden.nl/entree

Tekst: Karlijn Visser