Je hoort er veel over: mindfulness. Het klinkt misschien een beetje nieuwerwets en zweverig, daarom vroeg ik mij af: wat is het nu eigenlijk?

Wat?
Mindfulness is een speciale manier van aandacht die wordt gekenmerkt door openheid, nieuwsgierigheid en acceptatie. We zijn ons meer bewust van onze gevoelens en fysieke prikkels en voelen de dingen aan zoals ze op dat moment werkelijk zijn. Kort gezegd is het veel aandacht hebben voor alledaagse ervaringen.

Wie?
Iedereen kan het dus uitoefenen. Ja, ik ook blijkbaar. Ik hoef dus niet op een berg in Tibet te gaan zitten met een stel monniken om me meer bewust te worden van mijn ervaringen.

Wanneer?
Fijn: mindfulness kan altijd. Ja, de ene dag is het waarschijnlijk makkelijker dan andere dagen. Lijkt me best moeilijk om je altijd bewust te zijn voor je gedachten en gevoelens. Als je emotioneel bent bijvoorbeeld.

Waar?
Logischerwijs is er ook geen perfecte plek om mindful te zijn. Daarom moet je proberen het in je dag in te bouwen. Onderweg naar je werk, ‘s avonds, of juist tijdens je ontbijt.

“Ik hoef dus niet op een berg
in Tibet te gaan zitten.”

Hoe?!
Ja, hoe dan. Ik heb soms het gevoel dat ik op een sneltrein zit, hoe zorg ik dan dat ik het moment optimaal en ten volste kan ervaren? Er zijn twee manieren.
Soort aandacht: deze kan gefocust zijn of juist diffuus. De kern van mindfulness is het actief focussen op iets. Oefen bijvoorbeeld door al je aandacht te richten op een object op je bureau. Probeer niet te staren, maar je te concentreren op alleen dat object.

Formaliteit: je kunt ook mindfulness beoefenen door het ‘formeel’ te doen, met meditatie bijvoorbeeld. Maar het is juist een uitdaging om het ‘informeel’ te doen, dus in je dagelijkse activiteiten. Je bewust worden van gedachten, acties en wat er met je gebeurt bij bepaalde emoties (hoe ga je ademen als je boos wordt?).

Waarom?
Last but not least: waarom is het fijn of belangrijk om mindful te worden? Mindfulness helpt ons om meer aandacht te hebben voor ervaringen, wat natuurlijk leuk is als deze positief zijn, maar minder aangenaam als het een nare ervaring is. Uiteindelijk leidt mindfulness tot het verwerken in je dagelijkse bezigheden, tot meer aandacht, minder stress en word je er dus gezonder van! Door even te wachten voordat je reageert, kom je uit een negatieve spiraal. En je leidt je leven bewuster.

Het onderzoeken van wat mindfulness is, heeft me zeker inzichten verschaft. Heb jij toevoegingen, of leef jij al ‘mindful’? Ik hoor het graag in een reactie hieronder.

Tekst en beeld: Denise Snel