Een cappuccino, een latte machiato of een espresso, met welke koffie begin jij de dag? Voor vele onder ons is een goede kop koffie hét startsein voor weer een nieuwe dag. De een gebruikt het als cafeïne-shot om goed wakker te worden, de ander drinkt een kop koffie als rustmomentje tijdens de drukke werkdag. Daarom wordt koffie ook wel gezien als de zwarte motor. Maar welk effect heeft deze zogenoemde zwarte motor nou precies op je huid?

Al jaren gaan er fabels over de invloed van het drinken van koffie op je huid. Volgens de ene bron kan het regelmatig drinken van koffie een droge huid en acné veroorzaken, volgens de andere bron is het juist helemaal niet schadelijk. Wij zetten vijf feiten over het effect van koffie op je huid op een rij.

1. Koffie kan de kans op huidkanker verminderen

Hoewel er veel gekeken wordt naar de invloed van koffie op je huid, moet er ook gelet worden op de invloed van koffie ónder je huid. Uit een nieuwe studie van the Journal of the National Cancer Insitute is gebleken dat het drinken van veel koffie de kans op kanker melanoom vermindert. In deze 10-jarige studie is het eet- en drinkgedrag van 450.000 mensen onderzicht. Hieruit bleek dat mensen die meer dan vier koppen koffie per dag drinken, 20% minder kans op huidkanker hebben in vergelijking met niet-koffie drinkers.

2. Koffie kan je huid laten stressen

Tijdens stressvolle momenten laat je lichaam verschillende hormonen hun werk doen. Een van de stofjes die hierbij vrijkomt is het stresshormoon cortisol. Dit hormoon zorgt voor de productie van (extra) insuline en dit produceert op haar beurt dan weer overtollige olie. Hierdoor wordt acné getriggerd. Nu is gebleken dat zij die een kop koffie vóór een stressvolle situatie drinken, hun cortisol-level verhogen met 211% in vergelijking met niet-koffie drinkers. Met andere woorden: koffie kan je stresslevel verhogen en hierdoor extra insuline gaan produceren. Ben je gevoelig voor acné? Dan wordt dit hierdoor versterkt.

3. Koffie droogt je niet per definitie uit

Een veelgehoord verschijnsel van het drinken van koffie is dat het je uit zou drogen. Koffie bestaat namelijk uit cafeïne en dit is dehydraterend. Hoewel er véél onderzoek naar het uitdrogen door koffie is gedaan, blijft dit punt ter discussie staan. Uit recent onderzoek is gebleken dat koffie-drinkers niet minder naar de wc hoeven te gaan dan niet-koffiedrinkers. Er zou zelfs geen verschil zijn tussen zij die alleen maar koffie drinken en zij die alleen maar water drinken. Koffie zou dus niet per definitie uitdrogen. Ben je toch koffie-verslaafd en wil je je huid niet laten uitdrogen? Drink dan naast je kopjes koffie gewoon iets meer water.

4. Koffie kan je acné verergeren (tenzij je het zwart drinkt)

Ben jij dol op latte machiato’s en cappuccino’s? Misschien is het dan tijd om je dagelijkse kopje café au lait te heroverwegen. Zuivelproducten zoals melk bevatten een overvloed aan groeihormonen die acné veroorzaken. Drink je je koffie liever met suiker? Ook deze keuze is het heroverwegen waard, want suiker kan insuline-pieken veroorzaken die een goede voedingsbodem voor acné veroorzakende bacteriën vormen. Mocht je dus al last hebben van een slechte huid, dan is het beter je koffie zwart te drinken.

5. Koffie zit vol met antioxidanten

In 2005 bleek uit onderzoek dat koffie de nummer één bron was van het binnenkrijgen van antioxidanten. Toch hoeven in koffie niet meer antioxidanten te zitten dan in groente en fruit, we consumeren er alleen meer van. Inmiddels is het bekend dat antioxidanten je huid kunnen verbeteren, doordat ze ongeladen moleculen bestrijden. Deze moleculen veroorzaken huidveroudering. Antioxidanten gaan huidveroudering dus tegen, al is het wel beter om koffie direct op de huid aan te brengen in plaats van te drinken (door bijvoorbeeld een masker van koffie op je gezicht aan te brengen). Hoe drink jij je koffie het liefst?