De Richtlijnen 2015 van de Gezondheidsraad zijn vernieuwd en dat vinden we niet zo leuk. Want: we mogen geen alcohol meer (dag! VrijMiBo), elke dag zeker 15 gram ongezouten noten en minimaal een keer per week peulvruchten eten. Zucht.

Uiteraard zijn we bekend met de oude adviezen van het voedingscentrum: twee ons groente en drie stuks fruit. Volkoren brood en niet teveel vlees. Maar de vernieuwde richtlijnen stellen dat we meer groente en volkorenproducten moeten eten, daarbij mogen we de alcohol dus compleet laten staan.

‘Vervang die andere glazen wijn door thee’

Dat is best wel lastig, wie houdt er nu niet van een glas wijn na een lange werkdag? Beperk je inname tot een glas per dag, is het advies. Vervang die andere glazen door thee ;-) En natuurlijk moet je de frisdrankjes ook laten staan.

What else? Het geüpdatete rapport stelt dat de consumptie van zout moet onder de zes gram per dag blijven. Boter en margarine kun je beter vervangen door olie of vloeibare bak- en braadproducten.

‘Wow. Best wel eng’

Onlangs hoorden we natuurlijk al veel over het eten van bewerkte vleesproducten: ook de Gezondheidsraad geeft aan: het dagelijks eten van 100 tot 120 gram rood vlees het risico op een beroerte met 10 procent vergroot. Wow. Best wel eng. Daarom moet je onze Sanne zeker in de gaten houden. Vegan recepten zijn een prima afwisseling op je weekmenu.

De Schijf van Vijf, die wordt ook aangepast aan de richtlijnen van deze tijd. Begin 2016 wordt de nieuwe schijf gepresenteerd. Een expliciet doel van de richtlijnen is het voorkomen van chronische ziekten.

Gezond eten is belangrijk, dat weten we. Maar blijf ook lekker in beweging. Laat je inspireren door onze Sport rubriek: www.annicvw.com/sport

Richtlijnen voor goede voeding

Richtlijnen voor goede voeding

Richtlijnen voor goede voeding

Richtlijnen voor goede voeding