Als sporter, maar ook als niet sporter, is het belangrijk om lief te zijn voor je lijf. Je wordt echt doodgegooid met allerhande tips en adviezen over wat je moet doen om een #healthylifestyle te hebben, maar ik word daar wel eens onrustig van. En laat dat nu net iets zijn wat ík een tip voor heb!

Heb je vaak last van onrustige spieren en krampen, vermoeidheid en slapeloosheid? Dan is de kans groot dat je een magnesium tekort hebt.

Wat is het? Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren van je spieren. Je vindt magnesium in brood, graanproducten, verschillende groenten en fruit, melkproducten en vlees. Alleen krijgen we het toch niet altijd voldoende binnen. Ongezond eten is dan ook de belangrijkste oorzaak van een tekort. Voeding op basis van veel geraffineerde koolhydraten, zoals witmeelproducten, bevat bijvoorbeeld nauwelijks magnesium.

“Maar ook in mijn allerlievelings: pindakaaaaas!”

Heb je klachten die op een tekort kunnen wijzen, kijk dan ook eens kritisch naar je leefstijl en dagelijkse voeding. Gebruik je veel witmeelproducten en suikerrijk voedsel en eet je weinig groenten? Dan is de kans groot dat je een (licht) tekort hebt.

Wat moet je dan wel eten? Sowieso zit magnesium in groene groenten, bonen, peulvruchten, bananen, volkoren granen, pure chocolade en noten. Maar ook in mijn allerlievelings: pindakaaaaas!

Ik merkte dat ik vooral ‘s nachts onrust ervoer. Dus werd mij geadviseerd om een magnesiumsupplement te slikken. Let goed op de maximaal veilige dosis van 250 milligram magnesium per dag! Ik neem de magnesiumpillen niet kort voor of tijdens een maaltijd, omdat het mineraal maagzuur nodig heeft om te kunnen worden opgenomen.

Of het een placebo-effect is weet ik niet, maar ik begon al snel rustiger te slapen nadat ik de pillen slikte. Maar, ik ben geen huisarts he. Dit is gewoon hoe ik het doe…! Ik hoop dat ook jij iets aan deze tip hebt!

Tekst en beeld: Denise Snel