Soms heb je een onderbuikgevoel dat er iets vervelends gaat gebeuren. Je negeert het en dan kom je er later achter dat je er toch even bij stil had moeten staan. Hoe kun je weten wanneer je moet vertrouwen op je instinct als je een belangrijke beslissing moet maken, bijvoorbeeld op het gebied van werk of de liefde?

‘Psychologen adviseren om voordat je een belangrijke beslissing neemt, zoveel mogelijk informatie te vergaren’

Je ‘onderbuik’ is een onbewust deel van je hersenen dat je gevoel op een of andere manier beïnvloedt, gebaseerd op ervaringen in het verleden. Het herkent patronen en kan jou als een soort kompas begeleiden om in de toekomst de juiste beslissing te nemen. Psychologen adviseren om voordat je een belangrijke beslissing neemt, zoveel mogelijk informatie te vergaren. Stel veel vragen om het complete scenario te kunnen zien. Raadpleeg collega’s en zakenrelaties en als je je research hebt verricht, luister dan naar je gevoel, oftewel je onderbuik.

Ja, natuurlijk moeten we een beetje rationeel nadenken. Als je informatie over iets verzamelt, kijk je vaak ook naar je verleden. Zelf-reflectie en logisch nadenken zijn belangrijk bij het nemen van een beslissing. Zeker wanneer het gaat om het nemen van zware zakelijke beslissingen die veel impact hebben op je toekomst. Dus als je weer voor een keuzemoment staat: vergaar informatie, stel vragen, denk na wat je in het verleden hebt gedaan en ga af op je gevoel. Op deze manier neem je zeker de juiste beslissing!

Meer lezen over dit onderwerp? Bestel dan dit boek.

Vertrouw jij op je gevoel bij het nemen van beslissingen?