Ik kom al twee maanden bij Knap voor LPG behandelingen (voor strakke billen en benen, maar daarover snel meer). Schoonheidspecialiste Daniëlle (20) voert deze behandelingen bij mij uit en omdat ik er al een tijdje kom leer je elkaar steeds beter kennen. Zo vertelde ze naar aanleiding van mijn interview met Louise die 19 kilo is afgevallen over haar gewichtsverlies. Reden genoeg om ook Danielle het hemd van het lijf te vragen…

“Dit was wel over een langere periode, dat vond ik belangrijk want dan blijven de kilo’s er ook af en heb je geen jojo effect”

Wauw je bent 22 kilo afgevallen! Hoeveel woog je en hoeveel weeg je nu?
Ik ben in totaal 22 kilo afgevallen. Dit was wel over een langere periode, dat vond ik belangrijk want dan blijven de kilo’s er ook af en heb je geen jojo effect. Het heeft ongeveer 3 jaar geduurd bij elkaar en ik ben nog steeds bezig. Ik begon woog 101.4 kilo en ik weeg nu 79.5 kilo.

Waarom wilde je afvallen? Had je er ‘last’ van lichamelijk en/of psychisch?
Eigenlijk was ik altijd al dun. Veel dunner. Omdat ik een zwaar ongeluk heb gehad waardoor ik een verbrijzelde knie had, heb ik 3 maanden in het ziekenhuis gelegen. In deze tijd en hierna kon ik mijzelf niet goed (of helemaal niet) bewegen en ging ik me daardoor ook vervelen, wat zich ook weer uitte in eten. Daardoor kwam ik eigenlijk van alle kanten aan en ben ik toen in totaal meer dan 30 kilo aangekomen. Ik heb altijd tegen mezelf gezegd als ik over de 100 kilo weeg, dan ben ik er klaar mee en ga ik afvallen. En dat gebeurde.

“Eerst zat ik lang in een rolstoel en daarna liep ik een hele lange tijd op krukken”

Hoe zag een gemiddelde dag eruit qua eten en bewegen eruit voor dat je zoveel af bent gevallen?
Bewegen kon ik natuurlijk amper door mijn knie, fysio was de enige beweging die ik kreeg. Eerst zat ik lang in een rolstoel en daarna liep ik een hele lange tijd op krukken. Eten deed ik ook niet gezond, aangezien ik niet echt wist wat een gezonde levensstijl was en hoe lekker een gezonde levensstijl kan zijn.

Waar heb je de motivatie vandaan gehaald?
Er was niet iets speciaals waardoor ik motivatie had. Ik wilde simpelweg graag weer slanker zijn!

En dan dé belangrijkste vraag.. HOE heb je het gedaan?
In het begin ben ik begonnen met het Cambridge dieet. Dat zijn shakes. Niet wetende dat dit superslecht voor me was. Mijn hele haar (dat krullend is) werd stijl, en ik voelde me er niet goed door. Ondanks dat gingen de eerste 10 kilo er wel snel vanaf. Daarna ben ik mijn eigen gezonde levensstijl gaan ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen weet waar zijn lichaam goed op reageert en bij mij kwam ik daar na een tijdje achter zodat ik wist welke eet- en levensstijl bij me paste.

“Heel veel mensen weten niet hoe lekker het is om gezond te eten”

Je bent nu blij met jouw gewicht, maar hoe zorg je dat het zo blijft?
Ik blijf gevarieerd eten, zodat het voor je lichaam geen ‘gewoonte’ wordt wat je eet. Heel veel mensen weten niet hoe lekker het is om gezond te eten. Je kunt het zelf zo lekker (én gezond) maken als je zelf wil. Zo blijf ik een lekkere en gezonde levensstijl houden.

Hoe ziet een gemiddelde dag er nu uit qua eten en bewegen?
Bewegen kan ik nog steeds niet zoals ik voor het ongeluk kon. Maar ik wil binnenkort met een personal trainer gaan werken, die onder andere een medische achtergrond heeft. Zo kan ik veilig en verantwoord sporten voor mijn knie en dat is erg belangrijk.

Qua eten vind ik het s’ochtends altijd lekker om bijvoorbeeld spelt crackers te eten met licht beleg er op, bijvoorbeeld smeerkaas, kipfilet etc. Wel rijkelijk belegd, zodat het goed vult, anders heb je daarna snel weer honger. Ook vind ik het lekker om bijvoorbeeld magere yoghurt (zonder rare toevoegingen) met lijnzaad, honing en cruesli te eten. Tussendoor eet ik meestal een banaan, druiven of ander lekker fruit. Rond de lunch vind ik het lekker om spelt crackers met smeerkaas, kipfilet en avocado met een klein beetje peper en zout te eten. Rare combinatie die ik zelf bedacht heb, maar iedereen zou het eens moeten proberen! Als ik wil variëren doe ik er eens wat anders op, bijvoorbeeld gestoomde makreel of ik eet een soepje (dit is makkelijk te verteren voor je lichaam). Dan eet ik als tussendoortje weer fruit. Verder drink ik heel veel spa rood en groene thee, dat deed ik eerst ook nooit! S’avonds eet ik eigenlijk wat de pot schaft, salades met rookkip vind ik altijd heerlijk, maar natuurlijk eet ik ook gewoon vaak wat mijn moeder voor mij kookt. Vis vind ik ook altijd erg lekker! Ik ben er van overtuigd dat je in het weekend niet te streng moet zijn voor jezelf, dus in het weekend eet ik gewoon een chipje en drink ik gewoon een lekker drankje. Anders houd ik het doordeweeks niet vol.

“Probeer zoveel mogelijk e-nummers te vermijden en ga voor gezond”

Wat zou je aan anderen willen meegeven als tips die ook willen afvallen?
Ik zou vooral nogmaals willen zeggen: je weet zelf waar je eigen lichaam het beste op reageert. Omdat iets bij mij goed werkt hoeft het op jouw lichaam niet ook perse goed te werken. Je moet voor jezelf een balans vinden wat je lekker vindt om te eten en tegelijkertijd goed is voor je lichaam. Probeer ook eens achterop etiketten te lezen wat er zoal in een product zit. Zo verdiep je je meer in een product wat je eet en weet je bewust wat je binnen krijgt. Probeer zoveel mogelijk e-nummers te vermijden en ga voor gezond. Iedereen kan het, zolang je het zelf maar wil!