Jarenlang had ik een fantastische baan als redactrice van verschillende glossy magazines. Een droomleven? Ja! Maar op een gegeven moment vervulde het me niet meer, ik had behoefte aan vrijheid, avontuur, verdieping en nieuwe mogelijkheden. Dat wil zeggen: dit besef begon te rommelen in mijn onderbewuste. Ik maakte mijzelf nog vrolijk wijs dat ik hier perfect op mijn plek zat. Er lag een kans klaar om leiding te geven binnen dit bedrijf, ik mocht regelmatig op reis, superleuke collega’s, zekerheid. Ik had het perfect voor elkaar. Toch…?! De twijfel sloeg steeds vaker toe tot ik het niet meer weg kon drukken. Gadver, ik was niet meer helemaal happy en moest daarvoor een droombaan opgeven. Toen, nu zeven jaar geleden, heb ik voor het eerst ervaren wat een moed het vergt om echt helemaal trouw te zijn aan mezelf. Om in het diepe te springen, zekerheden en ook mooie dingen durven loslaten zonder te weten wat er voor in de plaats komt.

“Feel the fear and do it anyway”

Nu ik in die zeven jaar, naast mijn schrijfwerk, ook ben afgestudeerd als therapeut/coach, heb ik ook in theorie geleerd hoe dat werkt. Waarom het zo spannend kan zijn om je dromen werkelijk te leven. Zelf kon ik zoveel redenen bedenken waarom ik maar beter niet voor mezelf kon beginnen, of boeken schrijven, of mijn site Free your Dreams beginnen of een online training maken. Geen tijd, geen geld, misschien ga ik falen, misschien heb ik wel succes (ook eng), krijg ik negatieve reacties. Duizend beren op de weg die zijn terug te brengen naar één basisemotie: angst. Die angst kan al ontstaan bij de geboorte. Je zwemt heerlijk comfortabel op een fijn warm plekje en ineens moet je op een heftige manier de kou in. In je onbewuste ontstaat hierdoor een signaal dat het gevoel dat bij een verandering hoort niet fijn is. Daarnaast heeft het met ons oerbrein te maken, een deel van onze hersenen gericht op overleving en het ‘hier en nu’. Met als doel om het in dit moment prettig te hebben en te vermijden wat op langere termijn spannend voelt.

“Vrijheid, blijheid en leven als een digital nomad”

Het is een beetje als snoepen, op dit moment is het misschien even fijn om een zak drop naar binnen te werken. Maar op de lange termijn is te veel suiker niet zo lekker voor je gezondheid, voor je gewicht en voor je tanden. Op dit moment is het misschien fijn om in de comfortzone te blijven, maar op de lange termijn ben je juist blij als je een stap hebt gezet richting je droom. Mijn tip als ervaringsdeskundige, maar zeker ook als coach: omzeil die angst vanuit je oerbrein door kleine stappen te zetten richting je droom. Niet in één keer het hele roer om als je merkt dat je daar stress van hebt.

Nu zit ik weer in zo’n fase. Ik ga mijn huis langere tijd verhuren en een tijdje leven als digital nomad. Mijn werk als schrijver, mijn online magazine en zelfs mijn werk als coach, het kan overal. Deze winter voorlopig drie maanden naar Bali. En ja hoor…. daar staan ze allemaal weer vrolijk op een rijtje: alle beren op de weg. Inmiddels weet ik: die angst hoort er gewoon bij. Deze zal er altijd even zijn als ik mij weer buiten mijn comfortzone ga begeven. De kunst is om door de angst heen te gaan: feel the fear and do it anyway. Dan transformeert die angst vanzelf in zelfvertrouwen en kracht.

Dus vanaf december leef ik het leven als digital nomad en schrijf ik deze column vanaf Bali (*doet nu een vreugdedans om haar bureaustoel*).

Tekst: Michèle Bevoort