Mijn ‘burn-out interview‘ met Wendy is zó veel gelezen, dat het mij een goed idee leek om een expert op dit gebied te vragen voor een interview. Want het is niet alleen interessant om te weten hoe je van een burn-out afkomt, maar misschien wel belangrijker, hoe zorg je dat je die burn-out niet krijgt? Ik vroeg het aan Psycholoog Kelly Weekers die een preventieve coachingstraject ontwikkelde. Lees je mee?

“Het niet (h)erkennen van overmatige stress is het grootste gevaar voor de ontwikkeling een burn-out”

Waardoor ontstaat een burn-out?
Het niet (h)erkennen van overmatige stress is het grootste gevaar voor de ontwikkeling een burn-out. Een burn-out wordt gezien als een uitputtingsreactie van lichaam en geest ten gevolge van chronische stress. Het is een mythe dat je een burn-out alleen maar zou kunnen krijgen door werkstress. Uiteraard kan langdurige hoge werkdruk ervoor zorgen dat je overbelast raakt, maar dit kan ook gebeuren ten gevolge van slepende of ingrijpende privéomstandigheden of een combinatie van dit alles. 

Wat zijn de belangrijkste symptomen van een burn-out?
De meest voorkomende klachten van een burn-out zijn vermoeidheid, het gevoel hebben nergens meer toe in staat te zijn, aandachts-, concentratie- en geheugenproblemen, emotionele instabiliteit, prikkelbaarheid en overmatig piekeren.

Wat zijn de 5 belangrijkste karakter eigenschappen van iemand die een burn-out krijgt?
Iedereen kan ten prooi kan vallen aan een burn-out, een burn-out is niet het ‘voorrecht’ van één persoonlijkheidstype. Wel zie ik vaak een aantal karaktereigenschappen terugkomen. Opvallend is dat burn-outs vaak voorkomen bij mensen die zichzelf zouden omschrijven als doorzetters. Door blijven gaan ondanks lichamelijke en psychische klachten is het hoofdingrediënt voor de ontwikkeling van een burn-out. Tevens omschrijven veel cliënten zich als perfectionistisch, loyaal en als iemand met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast zijn gedragspatronen als het uit de weg gaan van conflicten en moeite hebben met het aangeven van grenzen, ‘nee-zeggen’ en om hulp vragen vaak aanwezig bij personen met burn-out gerelateerde klachten.

“Voel jij je op dit moment ‘anders dan anders’, loopt je emmertje steeds voller?”

Wanneer weet je zeker dat je een burn-out hebt?
Een burn-out is te herkennen aan zowel lichamelijke als psychische klachten. Voel jij je op dit moment ‘anders dan anders’, loopt je emmertje steeds voller en herken jij je in het merendeel van onderstaande stellingen? Dan zou het zomaar kunnen dat je een burn-out hebt of dat deze op de loer ligt!  

 • Je voelt je volledig uitgeput
 • Je reageert heftiger op situaties dan je van jezelf gewend bent 
 • Je hebt moeite met ontspannen
 • Je merkt dat je snel overstuur raakt
 • Je hebt last van slaapproblemen
 • Je eet meer of juist minder dan normaal
 • Je voelt je neerslachtig
 • Je merkt dat je lichtgeraakt bent
 • Je hebt last van vergeetachtigheid
 • Je kan moeilijk je aandacht ergens bijhouden
 • Je hebt moeite jezelf ergens toe te zetten
 • Je merkt dat je erg onrustig bent
 • Je hebt nergens zin in 
 • Je piekert veel
 • Je kan soms om niets in huilen uitbarsten
 • Je kan soms om kleine dingen enorm boos worden
 • Je hebt last van hoofdpijn 

Hoelang duurt het gemiddeld om er vanaf te komen?
Er is een grote spreiding in de duur van een burn-out. Deze varieert van drie maanden tot meer dan een jaar. Dit is afhankelijk van persoonlijkheidskenmerken, privé omstandigheden en arbeidsomstandigheden daar deze vaak bepalend zijn of er (tijdig) op de klachten wordt gereageerd en of dit op een adequate wijze gebeurt. 

Wat kun je zelf doen om een burn-out te voorkomen?
Om een burn-out te voorkomen is het niet zo dat je nooit meer stress mag hebben, dit is immers onmogelijk! Ons leven bestaat uit ups en downs en dit zal met momenten ook stress in de hand werken. Zaak is te voorkomen dat de stress chronisch wordt, ervoor te zorgen dat er genoeg ‘gezond gedrag’ tegenover staat. Investeren in jezelf op het gebied van zelfkennis (bv. zelfbeeld en mate van assertiviteit), sport, ontspanning, voeding en sociale contacten/steun zorgt ervoor dat je effectief stress kunt neutraliseren. 

“Mensen met een burn-out hebben de neiging niet goed op zichzelf te letten en daarmee lichamelijke en psychische signalen te negeren”

Wat houden jouw preventieve coachingstrajecten in?
Mensen met een burn-out hebben de neiging niet goed op zichzelf te letten en daarmee lichamelijke en psychische signalen te negeren of niet tijdig te (h)erkennen. Ze lopen vaak te lang door met geestelijke en lichamelijke spanningsklachten. Dit willen we dus voorkomen! 

Dit bewerkstelligen we door samen te analyseren hoe je als persoon in elkaar zit. Waar zitten je krachten en waar je valkuilen? Waar word je gelukkig van? Hoe leiden jouw gedachtes tot bepaalde gevoelens en welke invloed heeft dit op je gedrag? Hoe ziet jouw week er eigenlijk uit? Door hier inzicht in te krijgen leer je jezelf kennen. Waar sprake is van negatieve gedachte- of gedragspatronen leer ik je ze te doorbreken en te vervangen met positieve en rationele patronen. Naast deze zogenaamde cognitieve en gedragstherapeutische interventies besteed ik ook aandacht aan ontspannings- en mindfulnesstechnieken. Deze technieken leren je (lichamelijke) spanning te herkennen en los te laten. Tevens leert het je weer meer in het hier en nu te leven. Uit je hoofd en in je hart! Kortom, je leert jezelf een mate van zelfreflectie aan. Hoe beter jij jezelf kent, hoe meer invloed je uit kan oefenen op je geluksgevoel en daarmee een gezond en gelukkig leven kan leiden! 

“Deze technieken leren je (lichamelijke) spanning te herkennen en los te laten”

Dit alles maakt dat geen enkel coachingstraject hetzelfde is. De duur, intensiteit en inhoud van het coachingstraject stem ik af op jou en in overleg met jou. Ik geloof niet in standaard behandelingen die werken voor iedereen. Iedereen is uniek en daarbij hoort een uniek traject waar jij je prettig bij voelt en waar jij dat uit kan halen waar je naar op zoek bent! 

Meer weten? Bekijk de website van Kelly www.weekers-broekhuizen.nl of neem vrijblijvend contact met haar op via info@weekers-broekhuizen.nl.