Maandagochtend. Ik word altijd wakker met het gevoel dat ik nog uren kan slapen. En al helemaal als je niet meteen in slaapt bent gevallen de avond ervoor. Ken je dat gevoel dat je in slaap valt en dan in ene schudt je lijf zo hard dat je bang bent dat je uit bed valt? Je bent niet alleen! Het overkomt ons allemaal maar we weten nog niet zo goed wat er dan precies gebeurt.

Het verrassende en soms ietwat enge ‘slaapstarten’ is niet gevaarlijk. En het gevoel van ‘in slaap vallen’ is toch heerlijk? Maar die overgang moet niet te heftig zijn. Er zijn middelen die het stimuleren, bijvoorbeeld koffie.

Wat nog meer? Ik zet de top 3 dingen die je wakker houden op een rij:

1. Te laat sporten
Sporten doet je hartslag versnellen en produceert adrenaline, daarom voel je je na een intensieve training vaak opgewekt. Je kunt beter niet te laat op de dag sporten want dat houdt je misschien wel wakker.

“Eet een blokje kaas voor het slapen!”

2. Verkeerd of te weinig eten
Natuurlijk weet je dat koffie (caffeine) je wakker houdt. Maar ook te weinig eten kan slecht zijn voor het in slaap vallen. Eet als je trek hebt voordat je naar bed hebt een kleine snack, bijvoorbeeld een blokje kaas, en je slaapt als een roosje.

3. Teveel of te weinig slaap in het weekend
Als jij een 9 tot 5 baan hebt van maandag tot vrijdag en je staat elke dag om dezelfde tijd op, dan kan het verleidelijk zijn om in het weekend heel lang in bed te liggen. Maar onderzoek vertelt dat dit je ritme voor de week in de war brengt. Je kunt dus beter niet te lang uitslapen, dan sta je makkelijker op op maandagochtend.

Fris en fruitig je bed uit! Heb jij nog tips?

Beeld: Reneé Streefkerk

Tekst: Denise Snel